ΟΗΕ: Πρόταση ΗΠΑ για παράταση του εμπάργκο όπλων κατά του Ιράν

ΟΗΕ: Πρόταση ΗΠΑ για παράταση του εμπάργκο όπλων κατά του Ιράν

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προετοιμάζεται να ψηφίσει αυτή την εβδομάδα σχετικά με την πρόταση που έχουν καταθέσει οι ΗΠΑ για παράταση του εμπάργκο όπλων κατά του Ιράν.

Ωστόσο, μερικοί διπλωμάτες εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή θα αποτύχει, θέτοντας σε μεγαλύτερο κίνδυνο τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Όπως αναφέρει το Reuters, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία προσπάθησαν να επιτύχουν έναν συμβιβασμό με τη Ρωσία και την Κίνα, που είναι σύμμαχοι του Ιράν, όσον αφορά την παράταση του εμπάργκο όπλων, ωστόσο αυτή η προσπάθεια φαίνεται να έχει αποτύχει μέχρι στιγμής.

Ρωσία και Κίνα, που υποστηρίζουν την Τεχεράνη, έχουν εδώ και καιρό αφήσει να εννοηθεί ότι είναι αντίθετες στο μέτρο που προωθεί η Ουάσινγκτον.

Το εμπάργκο εκπνέει τον Οκτώβριο, όπως προβλέπει η συμφωνία του 2015 μεταξύ του Ιράν, της Ρωσίας, της Κίνας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και των ΗΠΑ, η οποία αποτρέπει την Τεχεράνη από την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και προσφέρει την χαλάρωση των κυρώσεων ως αντάλλαγμα.