Οι υπερηχητικοί πύραυλοι και το «άγχος» των ΗΠΑ

Οι υπερηχητικοί πύραυλοι και το «άγχος» των ΗΠΑ

Του Γιάννη Μαντζίκου

Σπάνια, οι ακροάσεις «επιβεβαίωσης» ενός προσώπου που επιλέγει ο εκάστοτε πρόεδρος των ΗΠΑ για την πλήρωση μιας θέσης έχουν κάποιο ιδιαίτερο παρασκήνιο ή κάποιο σημαντικό «νέο». Όμως, η πρόσφατη ακρόαση της Επιτροπής Άμυνας της Γερουσίας για την θέση του επικεφαλής των πολεμικών επιχειρήσεων του Ναυτικού των ΗΠΑ έδωσε σημαντικές αν μη τι άλλο ειδήσεις.

Η συζήτηση πήρε άλλη τροπή, όταν τον λόγο πήρε ο ανεξάρτητος Γερουσιαστής Άνγκους Κινγκ, ο οποίος είπε απευθυνόμενος στον υποψήφιο για την παραπάνω θέση, υποναύαρχο Μάικλ Γκίλντεϊ: «Βρίσκεστε στο νέο αεροπλανοφόρο Τζεραλντ Φορντ ανοικτά της Ισλανδίας και σας ενημερώνουν ότι κατευθύνεται προς το μέρος σας ένας υπερηχητικός πύραυλος με ταχύτητα 6.000 μίλια την ώρα, τι κάνετε τότε;»

Μάλιστα ο Γερουσιαστής Κινγκ χρησιμοποίησε ένα ιστορικό παράδειγμα για να στηρίξει το επιχείρημά του: «Στη Μάχη του Αζενκούρ το 1415, η νίκη των Γάλλων ήταν κάτι παραπάνω από σίγουρη έναντι των καταπονημένων βρετανικών δυνάμεων. Όμως, η μάχη που ακολούθησε κατέληξε σε μια μεγάλη ήττα για το γαλλικό στρατόπεδο: οι σιδηρόφρακτοι Γάλλοι ιππότες χτυπήθηκαν από τους Άγγλους και Ουαλούς τοξότες, που ήταν εξοπλισμένοι με το βρετανικό μακρύ τόξο μεγάλης βαλλιστικής απόστασης. Αυτή η μάχη ήταν σημείο καμπή για την εξέλιξη του πολέμου», πρόσθεσε ο Γερουσιαστής για να κλείσει λέγοντας: «Υποναύαρχε μιλάμε για ένα όπλο-εφιάλτη, το οποίο μπορεί να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων».

Μπορεί ο υποναύαρχος Γκίλντεϊ να απάντησε κάπως αμήχανα και τετριμμένα λέγοντας «θα κάνω ό,τι καλύτερο για να υπερασπιστώ το πλοίο μου», όμως το θέμα που έθεσε ο Γερουσιαστής από το Μέιν έρχεται σιγά-σιγά στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεων για το μέλλον του πόλεμου και τις αλλαγές που επίκεινται.

Η ανάπτυξη των υπερηχητικών πυραύλων, οι οποίοι σημειώνουν ταχύτητες 5 φορές την ταχύτητα του ήχου απασχολεί την Ρωσία, την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, χώρες δηλαδή που μπορούν να παράγουν τέτοια όπλα. Το πλεονέκτημα τους έγκειται στην αυξημένη ταχύτητά τους όχι μόνο θα προκαλεί μεγαλύτερη καταστροφή μόλις το βλήμα χτυπήσει το στόχο του, αλλά θα είναι επίσης πολύ πιο δύσκολο να εντοπιστούν και να αναχαιτιστούν από τα εχθρικά συστήματα αεροπορικής άμυνας και τα ραντάρ.

Ειδικοί ασφαλείας έχουν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο να μείνουν οι ΗΠΑ πίσω από την Κίνα και τη Ρωσία ως προς την ανάπτυξη του όπλου, αυτού. Πέρυσι, ο Μάικλ Γκρίφιν, Υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, αρμόδιος για την Έρευνα επιβεβαίωσε το γεγονός ότι η Κίνα έχει διεξάγει δεκάδες επιτυχημένες δοκιμές, ενώ σημείωσε ότι και η Ρωσία κατασκευάζει επιτυχώς υπερηχητικά οπλικά συστήματα. Το 2018 εξάλλου, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα αναπτύξει την πρώτη μονάδα υπερηχητικών, πυρηνικής ικανότητας, πυραύλων για το τρέχον έτος, λέγοντας ότι αυτό σημαίνει ότι η χώρα του έχει πλέον στην κατοχή της ένα νέο είδος στρατηγικού όπλου.

Με φόντο τα παραπάνω δεν είναι τυχαίο ότι η Υπηρεσία Πυραυλικής Άμυνας των ΗΠΑ ζητά όλο και περισσότερα χρήματα από τον κορβανά του Πενταγώνου για το όπλο αυτό.