Οι τερματικοί σταθμοί LNG θα επιβαρύνουν το κλίμα;

Οι τερματικοί σταθμοί LNG θα επιβαρύνουν το κλίμα;

Οι τερματικοί σταθμοί LNG που φαντάζουν σανίδα σωτηρίας απέναντι στον ρωσικό εκβιασμό με την τροφοδοσία του φυσικού αερίου προκαλούν ανησυχίες για επιπλέον επιβάρυνση στο κλίμα.  Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Associated Press, κάποιοι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι σταθμοί αυτοί μπορεί να διαιωνίσουν την εξάρτηση της Ευρώπης από το φυσικό αέριο, το οποίο ευθύνεται για την απελευθέρωση μεθανίου και διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα κατά την παραγωγή του, τη μεταφορά και την καύση του. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε οπισθοχώρηση στην προσπάθεια για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. 

«Η δημιουργία αυτής της τεράστιας υποδομής LNG θα κλειδώσει τον κόσμο σε μια συνεχόμενη εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και σε συνεχή κλιματική ζημιά για δεκαετίες», σχολιάζει ο Τζον Στέρμαν, επιστήμονας του κλίματος στο ΜΙΤ. 

Πολλοί συνάδελφοι του υποστηρίζουν ότι τα χρήματα που δίνονται γι' αυτά τα πλοία - η κατασκευή εκάστου κοστίζει μισό εκατομμύριο δολάρια - θα ήταν καλύτερο να δίνονται στην ανάπτυξη των μέσων παραγωγής καθαρής ενέργειας ή στη βελτίωση των υποδομών ώστε  να μειώνεται η κατανάλωση ενέργειας. 

Ο Γκρέιγκ Άιτκεν, αναλυτής στο Global Energy Monitor, σημείωσε ότι τερματικός σταθμός που θα αρχίσει να λειτουργεί σύντομα κοντά στο Γκντάνσκ της Πολωνίας, έχει υπογράψει συμφωνία με Αμερικανούς τροφοδότες LNG για τουλάχιστον μέχρι το 2030. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί προβληματικό για την προσπάθεια της ΕΕ να επιτύχει τους στόχους της για μείωση των αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% μέχρι το 2030. 

Πάντως, οι υποστηρικτές της λύσης των τέρμιναλ του LNG ανταπαντούν ότι τα πλοία αυτά μπορεί τελικά να βοηθήσουν στη μάχη για την προστασία του περιβάλλοντος. Υπογραμμίζουν για παράδειγμα ότι καθώς οι ποσότητες γερμανικού φυσικού αερίου μειώνονται, οι χώρες θα στρέφονται στην καύση άνθρακα, που παράγει περισσότερες εκπομπές αερίου από το φυσικό αέριο. Η αύξηση λοιπόν της τροφοδοσίας με το τελευταίο θα μείωνε την ανάγκη για κάρβουνο. 

Παρ' όλα αυτά, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το μεθάνιο μπορεί συχνά να διαρρέει στη διαδικασία της αλυσίδας τροφοδοσίας με φυσικό αέριο, οπότε σε μερικές περιπτώσεις, το τελικό αποτέλεσμα της χρήσης φυσικού αερίου αντί για άνθρακα μπορεί να μην είναι καλύτερο.