Ουκρανία: 20 νεκροί από ρωσικούς βομβαρδισμούς σε Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ

Ουκρανία: 20 νεκροί από ρωσικούς βομβαρδισμούς σε Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού, σκοτώθηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς στις περιοχές του Λουγκάνσκ και του Ντονέσκ, ανακοίνωσαν απόψε οι ουκρανικές αρχές. Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να βομβαρδίζουν θέσεις πρώτης γραμμής στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς.

Το μήνυμα ότι το Κίεβο δεν έχει άλλη επιλογή από το να κερδίσει τον πόλεμο, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, αποκλείοντας ταυτόχρονα το ενδεχόμενο παραχωρήσεων που θα οδηγούσαν ενδεχομένως σε κατάπαυση του πυρός.

Οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να απωθούν τους Ρώσους από το Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας. Ο Ζελέσνκι συνεχάρη τους στρατιώτες, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να βομβαρδίζουν θέσεις πρώτης γραμμής στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο Ουκρανός πρόεδρος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς όλους τους Ουκρανούς μαχητές, κάνοντας λόγο για «ρωσική υποχώρηση».

Ωστόσο, τα απομακρυσμένα βόρεια χωριά γύρω από το Χάρκοβο συνεχίζουν να βομβαρδίζονται τη Δευτέρα, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνονται στη «διατήρηση θέσεων και στην αποτροπή της προέλασης των ουκρανικών στρατευμάτων προς τα σύνορα».

Το μήνυμα ότι το Κίεβο δεν έχει άλλη επιλογή από το να κερδίσει τον πόλεμο, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, αποκλείοντας ταυτόχρονα το ενδεχόμενο παραχωρήσεων που θα οδηγούσαν ενδεχομένως σε κατάπαυση του πυρός.

Μάχες για το Σεβεροντονέτσκ

Οι μάχες επικεντρώνονται ολοένα περισσότερο στο Σεβεροντονέτσκ, την πιο ανατολική πόλη που εξακολουθούν να κρατούν υπό τον έλεγχό τους οι ουκρανικές δυνάμεις μετά από 11 εβδομάδες πολέμου.

Τουλάχιστον δέκα άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα Δευτέρα από ρωσικούς βομβαρδισμούς στην πόλη, δήλωσε ο Σεργκέι Γκαϊντάι, ο Ουκρανός περιφερειάρχης της περιοχής Λουγκάνσκ, αναφέρει το Reuters.

Ο Γκαϊντάι είχε δηλώσει νωρίτερα ότι οι σφοδροί βομβαρδισμοί προκάλεσαν πυρκαγιές σε κατοικημένες περιοχές, καθώς και ότι ρωσικές επιδρομές έπληξαν νοσοκομείο στην πόλη το Σαββατοκύριακο, σκοτώνοντας δύο και τραυματίζοντας εννέα, μεταξύ των οποίων ένα παιδί. Πρόσθεσε ακόμη ότι πολλές άλλες τοποθεσίες είχαν χτυπηθεί.

Απέκρουσαν 17 επιθέσεις

Οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν 17 επιθέσεις την Κυριακή, ανέφερε, και κατέστρεψαν 11 ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα. Η διοίκηση της πολεμικής αεροπορίας τόνισε ότι οι Ουκρανοί κατέρριψαν δύο ελικόπτερα, δύο πυραύλους κρουζ και επτά drones.

Οι Ρώσοι εξαπολύουν σταδιακά επίθεση στο Σεβεροντονέτσκ, βιομηχανική πόλη που είχε πληθυσμό 100.000 πριν από τον πόλεμο, καθώς η προσπάθεια να ολοκληρωθεί ευρύτερη περικύκλωση των αμυντικών δυνάμεων της Ουκρανίας στο Ντονμπάς φαίνεται να έχει αποτύχει.

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου αναφέρει ότι «οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα έχουν εγκαταλείψει τον στόχο της ολοκλήρωσης μεγάλης κλίμακας περικύκλωση ουκρανικών δυνάμεων από την πόλη του Ντονέτσκ μέχρι το Ίζιο» για να καταλάβουν την υπόλοιπη περιοχή του Λουγκάνσκ.

Μικρότερης κλίμακας περικύκλωση του Σεβεροντονέτσκ απέτυχε επίσης την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις ηττήθηκαν με μεγάλες απώλειες σε σειρά αποτυχημένων προσπαθειών να διασχίσουν τον ποταμό Σιβέρσκιι Ντονέτς στην Μπιλοχορίβκα.

Ο ποταμός γίνεται ολοένα συχνότερα διαχωριστική γραμμή μεταξύ των δύο πλευρών στο Ντονμπάς –το όνομα που δόθηκε συλλογικά στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ– και γύρω από το Χάρκοβο στα βόρεια.

Ουκρανός ΥΠΕΞ: Η χώρα δεν έχει άλλη επιλογή από το να νικήσει

Ως προς το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε τη Δευτέρα ότι η χώρα του «δεν έχει άλλη επιλογή από το να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο», ενώ απέκλεισε πιθανές παραχωρήσεις στη Ρωσία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κατάπαυση του πυρός.

Μιλώντας στο Bloomberg, περιέγραψε τη συνεχιζόμενη κρίση ως «πόλεμο για την ύπαρξή μας» και τόνισε ότι είναι σημαντικό η Ουκρανία να σταματήσει τώρα τις ρωσικές δυνάμεις.