Οι ΗΠΑ περιορίζουν τις πτήσεις από και προς τη Λευκορωσία
Bloomberg

Οι ΗΠΑ περιορίζουν τις πτήσεις από και προς τη Λευκορωσία

Οι ΗΠΑ θα λάβουν μέτρα για να περιορίσουν τα αεροπορικά ταξίδια στη Λευκορωσία ως απάντηση στην κίνηση του καθεστώτος να αναγκάσει ένα αεροπλάνο να μεταφέρει στο Μίνσκ έναν δημοσιογράφο και επικριτή του Προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο τον Μάιο, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν τα σχέδια.

Το σχετικό δημοσίευμα αναφέρει πως οι περιορισμοί πτήσεων με τη χώρα της Βαλτικής θα τεθούν σε ισχύ από την Πέμπτη, 1η Ιουλίου, κατόπιν συνεννόηησης μεταξύ των υπουργείων Μεταφορών και Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η κίνηση ως απάντηση στην  «κρατική αεροπειρατεία» σε αεροπλάνο της Ryanair, το οποίο, με εντολή του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, εξετράπη της πορείας της και εξαναγκάστηκε να προσγειωθεί στο Μινσκ, με σκοπό να συλληφθεί ο 26χρονος δημοσιογράφος Ρομάν Προτάσεβιτς, έχει προκαλέσει την οργή της Δύσης.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε κυρώσεις εναντίον εννέα κρατικών επιχειρήσεων της Λευκορωσίας, σε κίνηση την οποία ακολούθησαν η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλα κράτη, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά, ως αντίποινα κατά του καθεστώτος του Λουκασένκο.