«Οι φίλοι μας στη Δύση μας πρότειναν να βυθίσουμε πλοία προσφύγων »

«Οι φίλοι μας στη Δύση μας πρότειναν να βυθίσουμε πλοία προσφύγων »

Η Τουρκία «ήταν υποχρεωμένη» να επέμβει στρατιωτικά στη Συρία, δήλωσε ο Τ. Ερντογάν, «εξαιτίας της ανεπαρκούς διεθνούς βοήθειας υπέρ των Σύρων προσφύγων», όπως ισχυρίστηκε.

Από το βήμα του Παγκόσμιου Φόρουμ για τους Πρόσφυγες στη Γενεύη, ο Τούρκος Πρόεδρος σημείωσε πως «αφού δεν λάβαμε τη βοήθεια που περιμέναμε από την διεθνή κοινότητα, είμαστε υποχρεωμένοι να φροντίσουμε για την προστασία μας», για να προσθέσει: «Πραγματοποιήσαμε επιχειρήσεις για να εκδιώξουμε τις τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος, οι Μονάδες Προστασίας του Λαού YPG και το PKK που βρίσκονταν στις ζώνες αυτές».

Ο Τ. Ερντογάν σημείωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση υποσχέθηκε 6 δισεκατομμύρια στην Τουρκία για να βοηθήσει τους Σύρους πρόσφυγες, αλλά έδωσε μόνο 2 δισεκατομμύρια», και πρότεινε την επανεγκατάσταση 1 εκατομμυρίου Σύρων προσφύγων σε «ειρηνευτική ζώνη» στο βόρειο τμήμα της Συρίας, σε εθελούσια βάση, και σε «πολύ μικρό χρονικό διάστημα».

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι η χώρα του φιλοξενεί συνολικά πέντε εκατομμύρια πρόσφυγες, εκ των οποίων 3,7 εκατομμύρια είναι Σύροι που εγκατέλειψαν την πατρίδα τους εξαιτίας της βίας και του εμφυλίου πολέμου και επισήμανε πως η συνεχιζόμενη παρουσία των προσφύγων στα τουρκικά εδάφη δεν μπορεί να παρουσιαστεί ως λύση στο πρόβλημα, καλώντας τις άλλες χώρες να μοιραστούν το βάρος.

«Πρέπει να βρούμε μία φόρμουλα για να επιτρέψουμε στους πρόσφυγες που ταξίδεψαν στην Τουρκία να επανεγκατασταθούν την πατρίδα τους», τόνισε και εξήγησε πως στη ζώνη αυτή «μπορούν να κατασκευασθούν σπίτια και σχολεία». Μάλιστα, ανέφερε πως στη συγκεκριμένη περιοχή ήδη έχουν επιστρέψει περίπου 371.000 Σύροι, μετά τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις.

«Πιστεύω ότι αυτός ο αριθμός μπορεί να φθάσει το 1 εκατομμύριο σε πρώτη φάση, εάν μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το σχέδιο που έχω καταθέσει στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ», συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Επίσης, ο Τ. Ερντογάν υποστήριξε ότι «πολλοί φίλοι στη Δύση προτίμησαν να κοιτάζουν το θέμα της παράνομης μετανάστευσης, που προέρχεται από τη Συρία, από τη σκοπιά της ασφάλειάς τους και του συμφέροντος. Ακολούθησαν μία εντελώς λανθασμένη σκέψη που έλεγε ότι θα προστάτευαν την Ευρώπη από τα προσφυγικά κύματα με αγκαθωτά συρματοπλέγματα. Μάλιστα, ήρθαμε αντιμέτωποι με ντροπιαστικές προτάσεις, σαν λύσεις, όπως η βύθιση σκαφών και ανθρώπων στα νερά της Μεσογείου».

Σήμερα, πρόσθεσε,  υπάρχουν περισσότεροι από 260 εκατομμύρια μετανάστες, 71 εκατομμύρια εκτοπισμένοι και 25 εκατομμύρια πρόσφυγες στον κόσμο, ενώ «μόνο τα τελευταία επτά χρόνια, 20.000 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά πνίγηκαν στα άγρια ??κύματα της Μεσογείου».