«Οχυρώνεται» η Νέα Υόρκη μετά τις λεηλασίες

«Οχυρώνεται» η Νέα Υόρκη μετά τις λεηλασίες

Τις συνέπειες του κύματος οργής που έχει ξεσπάσει στις ΗΠΑ μετά τη δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό στη Μινεάπολη, προσπαθεί να αντιμετωπίσει η Νέα Υόρκη, με τα καταστήματά να «οχυρώνονται» με προστατευτικά στα τζάμια υπό τον φόβο νέων επεισοδίων και λεηλασίων.

Βίντεο δείχνουν τους ιδιοκτήτες καταστημάτων να επισκευάζουν τις σπασμένες βιτρίνες και τους εργαζόμενους να καλύπτουν με ξύλινες σανίδες τα σημεία που έχουν καταστραφεί. 

Δυνάμεις της πυροσβεστικής και της αστυνομίας περιπολούν στους δρόμους, έτοιμες να παρέμβουν σε περίπτωση που υπάρχουν νέες ταραχές.

Σημειώνεται πως οι αρχές έχουν επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας στη Νέα Υόρκη από τις 8 μ.μ., κάθε μέρα μέχρι και την Κυριακή.

Χθες, χιλιάδες διαδηλωτές αψήφησαν την απαγόρευση και συμμετείχαν στη συγκέντρωση και πορεία για τον Τζ. Φλόιντ. Πιο έντονες ήταν οι διαδηλώσεις σε Μανχάταν και Μπρούκλιν, όπου υπήρξε κια ένας νεκρός.

Στο μεταξύ, ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο άσκησε κριτική στον δήμαρχο της πόλης Μπιλ ντε Μπλάζιο για τους χειρισμούς του όσον αφορά τις ταραχές και τις λεηλασίες, σημειώνοντας ότι δεν ανέπτυξε τους αστυνομικούς που χρειάζονταν για την επιβολή της τάξης. Σύμφωνα με το σκεπτικό του, οι 38.000 αστυνομικοί ήταν λίγοι, ενώ ο δήμαρχος θα έπρεπε να ζητήσει βοήθεια από την Εθνοφρουρά.

Ο Κουόμο κατηγόρησε και την αστυνομία ότι απέτυχενα προστατεύσει τις επιχειρήσεις και τους πολίτες.

Ο πρώην δήμαρχος Νέας Υόρκης και σύμβουλος του Τραμπ, Ρούντολφ Τζουλιάνι, κάλεσε τον Κουόμο να απομακρύνει τον Ντε Μπλάζιο από το δημαρχιακό αξίωμά του, εξαιτίας της ανικανότητάς του να χειριστεί την κατάσταση στη Νέα Υόρκη.

Φωτογραφία: AP