Ο Τραμπ αρνείται να δεσμευτεί ότι θα μεταβιβάσει την εξουσία αν χάσει τις εκλογές

Ο Τραμπ αρνείται να δεσμευτεί ότι θα μεταβιβάσει την εξουσία αν χάσει τις εκλογές

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε να δεσμευτεί ότι θα μεταβιβάσει την εξουσία αν χάσει τις εκλογές, με μια ακόμα δήλωση που φορτίζει το ήδη βαρύ κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, 40 μέρες σχεδόν πριν την 3η Νοεμβρίου. 

«Δεν ξέρω τι θα γίνει», απάντησε σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου ο Τραμπ συνεχίζοντας «Θα υπάρξει συνέχεια. Πρέπει να αποσυρθούν οι κάλπες, (εννοώντας προφανώς) τις επιστολικές ψήφους». 

Από την πλευρά του ο Τζο Μπάιντεν υποψήφιος των Δημοκρατικών δήλωσε «Σε τι χώρα ζούμε; Δεν είμαι υπερβολικός, δεν ξέρω τι να πω». 

Σημειώνεται ότι ο Τραμπ ο οποίος έχει αφήσει πολλές φορές αιχμές και σκιές για την εκλογική διαδικασία του Νοεμβρίου είχε κάνει ανάλογες δηλώσεις στο συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων, τον Αύγουστο.

Χρησιμοποιώντας το γνωστό επιχείρημα ότι η επιστολική ψηφοφορία, πολύ συνηθισμένη μέθοδος συμμετοχής στις εκλογές στις ΗΠΑ μπορεί να πολλαπλασιάσει τις παρατυπίες και τις απάτες, ο Τραμπ είπε «Ο μοναδικός τρόπος να μας πάρουν τη νίκη είναι να κάνουν νοθεία», υποστήριξε ο ένοικος του Λευκού Οίκου. Διότι «θα νικήσουμε», συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είχε κάνει λόγο ακόμα και ανάγκη αναβολής των εκλογών, το περασμένο διάστημα.

«Με την ψήφο διά αλληλογραφίας (…) οι εκλογές του 2020 θα είναι οι πιο ανακριβείς και οι πιο νόθες στην ιστορία», είχε γράψει στο Twitter ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος. «Αναβολή των εκλογών μέχρι ο κόσμος να μπορεί να ψηφίσει κανονικά και με ασφάλεια;».

AP Photo/Evan Vucci