Ο. Σολτς: «Ναι» στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη - «Όχι» στο ευρωομόλογο

Ο. Σολτς: «Ναι» στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη - «Όχι» στο ευρωομόλογο

Η γερμανική κυβέρνηση είναι «έτοιμη για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», με την οικονομική ενίσχυση των συστημάτων υγείας και των εθνικών οικονομιών που πλήττονται από τον κορονοϊό, μέσω των πόρων από τον Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό, αλλά δεν πρόκειται να στηρίξει την έκδοση ευρωομολόγου, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, μια εβδομάδα πριν την πραγματοποίηση του Eurogroup για τα μέτρα διαμόρφωσης κοινών δράσεων απέναντι στην κρίση που προκάλεσε ο ιός.

Όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας τόνισε ότι η κυβέρνησή του δεν θα υποστηρίξει κοινά ανακοινωθέντα για την έκδοση ευρωομολόγων που ζητούν ορισμένα κράτη του νότου της ΕΕ για να βοηθηθούν στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Οποιαδήποτε μέτρα σε επίπεδο ΕΕ πρέπει να «γίνουν έξυπνα και να μελετηθούν», δήλωσε ο Σολτς και πρόσθεσε ότι «μια σειρά αποφάσεων που έχουν ήδη ληφθεί το κάνουν εφικτό», υποδεικνύοντας ότι οι πόροι από τον προϋπολογισμό της ΕΕ θα μπορούσαν να διοχετευθούν σε χώρες των οποίων τα συστήματα υγείας ή οι οικονομίες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα.

Υπενθυμίζεται ότι σε μια εβδομάδα οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης των 19 χωρών θα πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη για να διαμορφώσουν μια κοινή οικονομική απάντηση στην κρίση του ιού, μετά το αδιέξοδο το οποίο επήλθε την περασμένη εβδομάδα, μεταξύ των αρχηγών κρατών της ΕΕ ως προς την έκδοση του ευρωομολόγου που ζήτησαν η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία και άλλα έξι κράτη. 

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε μετά τις συνομιλίες της προηγούμενης εβδομάδας με την ΕΕ ότι η Γερμανία δεν θα υποστηρίξει το ευρωομόλογο.

Αντίθετα, έκκληση απηύθυναν με άρθρο τους στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung Ιταλοί πολιτικοί συμπεριλαμβανομένων των αιρετών αρχόντων των περιφερειών Εμίλια-Ρομάνια και Λιγκούρια και των δημάρχων πόλεων όπως η Βενετία και η Μπολόνια.

Εάν η ΕΕ «δεν αποδείξει τώρα ότι υπάρχει, θα πάψει να υπάρχει», έγραψαν, προτρέποντας τη Γερμανία να πάρει  «τη σωστή απόφαση» για την «κοινή έκδοση των ευρωομολόγων».

Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι βόρειες χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία, οι Κάτω Χώρες και η Φινλανδία προτιμούν να χορηγούνται δάνεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) σε χώρες της ευρωζώνης - που συνήθως συνδέονται με σκληρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις.