Ο Ντ. Τραμπ θέλει να αγοράσει τη... Γροιλανδία

Ο Ντ. Τραμπ θέλει να αγοράσει τη... Γροιλανδία

Το μεγαλύτερο νησί του κόσμου,σκέφτεται να αγοράσει ο Αμερικανός πρόεδρος, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, έχοντας μάλιστα αναθέσει στους συμβούλους του να εξετάσουν την ιδέα.

Μερικοί από τους συμβούλους του στήριξαν την ιδέα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ενώ άλλοι την απέρριψαν.

Παρά το γεγονός ότι η Γροιλανδία βρίσκεται πιο κοντά στη Βόρεια Αμερική παρά στην Ευρώπη, αποτελεί στην πραγματικότητα αυτόνομη περιοχή της Δανίας. Έχει πληθυσμό περίπου 56.000 ανθρώπων, σε σύγκριση με τα 5,9 εκατομμύρια ανθρώπων της Δανίας. Επομένως, ο Τραμπ θα πρέπει να διαπραγματευτεί με τη Δανία, εάν αποφασίσει να υλοποιήσει τα σχέδιά του αυτά.

Όσο ακραία και εάν ??μπορεί να φαίνεται η ιδέα, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που θα μπορούσαν να κάνουν τον Τραμπ να θέλει να αγοράσει το μεγαλύτερο νησί του κόσμου. Η Γροιλανδία λαμβάνει περίπου 560 εκατομμύρια τον χρόνο σε επιχορηγήσεις από τη Δανία, ποσό που αναλογεί σχεδόν στα μισά έσοδά της.

Παράλληλα, φιλοξενεί τεράστιες ποσότητες φυσικών πόρων ενώ το 10% του γλυκού νερού στον κόσμο περιέχεται στον πάγο που την καλύπτει. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι κάτω από τον πάγο αυτόν βρίσκεται ένα τεράστιο αποθεματικό «στοιχείων σπάνιων γαιών» - ένας σημαντικός πόρος για κάθε βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας, από τα κινητά τηλέφωνα μέχρι τα αεροπλάνα. Περίπου το 90% των σπάνιων γαιών του πλανήτη ελέγχονται στην παρούσα φάση από την Κίνα.

Επιπλέον, η Γροιλανδία παρέχει δυνητικά σημαντικά στρατηγικά πλεονεκτήματα στις ΗΠΑ, καθώς θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά την αμερικανική παρουσία στην Αρκτική και, σε κάποιο βαθμό, και στον Ατλαντικό.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν είχε προσπαθήσει επίσης να αγοράσει τη Γροιλανδία έναντι χρυσού αξίας 100 εκατ. δολαρίων το 1946. Σύμφωνα με το Business Insider, τότε τόσο ο στρατός όσο και το Κογκρέσο συμφώνησαν ότι το νησί ήταν σε μια βασική γεωπολιτική θέση και αποτελούσε «στρατιωτική αναγκαιότητα». Η Δανία, ωστόσο, είχε απορρίψει την προσφορά του, επομένως ο Τραμπ πιθανότατα θα πρέπει να παρουσιάσει μια πιο ελκυστική προσφορά.

Ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν απάντησαν όταν το Γερμανικό Πρακτορείο τους ζήτησε σχόλιο για το δημοσίευμα της WSJ. Πάντως το τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε ότι δύο πηγές, που δεν κατονόμασε, επιβεβαίωσαν πως οι πληροφορίες της Γουόλ Στριτ Τζέρναλ είναι ακριβείς.