Ο Ερντογάν ζήτησε μείωση επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα - Πτωτικά η λίρα

Ο Ερντογάν ζήτησε μείωση επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα - Πτωτικά η λίρα

Πτώση κατέγραψε η τουρκική λίρα την Παρασκευή, μετά από μια ομιλία του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος για πολλοστή φορά ζήτησε να μειωθούν τα επιτόκια, ώστε με τη σειρά του να επιβραδυνθεί ο πληθωρισμός.

Ο Ερντογάν ανέφερε ότι είναι ενάντια στα υψηλά επιτόκια «είτε αυτοί ακούνε είτε όχι», εννοώντας τον κεντρικό τραπεζίτη της Τουρκίας.

Η λίρα έχασε 1,1% της αξίας της και έφτασε στο 7,45 έναντι του δολαρίου.

«Τα επιτόκια συσχετίζονται άμεσα με τον πληθωρισμό και είναι σημαντικό να μειωθούν για να μειωθεί ο πληθωρισμός», είπε. «Χρειάζομαι επενδύσεις, χρειάζομαι απασχόληση, χρειάζομαι παραγωγή, χρειάζομαι εξαγωγές», είπε ο Ερντογάν. «Αν δεν έχω αυτά τα τέσσερα πράγματα, τότε δεν υπάρχει τίποτα».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας είναι πολέμιος των υψηλών επιτοκίων. Η κεντρική τράπεζα της χώρας κράτησε το κόστος δανεισμού κάτω από τον πληθωρισμό για να βοηθήσει την κυβέρνησή του να δημιουργήσει μια ώθηση στον δανεισμό πέρυσι. Ωστόσο δεν κατέστη δυνατό να συγκρατηθεί η κατρακύλα της λίρας έναντι του δολαρίου.

Αυτές οι απώλειες ώθησαν τον Ερντογάν να απολύσει και να αντικαταστήσει τον κυβερνήτη της κεντρικής τράπεζας στις αρχές Νοεμβρίου, με τον αντικαταστάτη του να αυξάνει σημαντικά τα επιτόκια.

Ο νέος διοικητής Νάτσι Αγκμπντάλ, διοικητής αύξησε το επιτόκιο αναφοράς κατά 675 μονάδες βάσης στο 17%,  καθώς ο προκάτοχός του προκάλεσε μια περίοδο ταχείας πιστωτικής αύξησης, διατηρώντας τα επιτόκια χαμηλά, υπό την προτροπή του προέδρου Ερντογάν.