Ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών προκαλεί νέα κρίση στην κυβέρνηση Μέρκελ

Ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών προκαλεί νέα κρίση στην κυβέρνηση Μέρκελ

Νέος γύρος κρίσης στις σχέσεις των τριών κυβερνητικών εταίρων ξέσπασε στη Γερμανία -ο τρίτος κατά σειρά στους έξι περίπου μήνες ζωής του «μεγάλου συνασπισμού». Στην καγκελαρία ολοκληρώθηκε, χωρίς απόφαση, η έκτακτη συνάντηση ανάμεσα στην Άνγκελα Μέρκελ και τους επικεφαλής των άλλων δύο κομμάτων, προκειμένου να βρεθεί λύση στο ζήτημα για το μέλλον του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας.  

Σύμφωνα με πληροφορίες από γερμανικά ΜΜΕ, οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι θα συναντηθούν εκ νέου την επόμενη Τρίτη σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο. 

Ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Γερμανίας βρέθηκε στο επίκεντρο των εξελίξεων μετά τα γεγονότα του Κέμνιτς, όπου σημειώθηκαν βίαιες διαδηλώσεις ακροδεξιών ομάδων και μαζικές εκδηλώσεις αντιφασιστών από όλη τη Γερμανία. Ειδικότερα, ο υπουργός Εσωτερικών και ηγέτης της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), Χορστ Ζέεχοφερ, υποστήριξε τον Χανς Γκέοργκ Μάασεν, ο οποίος αμφισβήτησε ότι υπήρξαν γεγονότα ακροδεξιάς βίας στο Κέμνιτς, δεχόμενος έντονες πιέσεις προκειμένου να παραιτηθεί. Ωστόσο το συγκυβερνών κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) ζητά μετ'' επιτάσεως την παραίτηση του κ.Μάασεν. «Για την ηγεσία του SPD είναι απολύτως σαφές ότι πρέπει να απομακρυνθεί. Η Αν. Μέρκελ πρέπει να δράσει άμεσα», δήλωσε ο γραμματέας του κόμματος.

Πέραν αυτών όμως, θύελλα αντιδράσεων ξεσήκωσε και η σημερινή αποκάλυψη ότι ο κ.Μάασεν, διέρρευσε ευαίσθητα δεδομένα προς το ακροδεξιό AfD από έκθεση της BfV προτού αυτή δοθεί στη δημοσιότητα. Το γεγονός επιβεβαίωσε ο βουλευτής του ακροδεξιού κόμματος Στέφαν Μπράντερ, ο οποίος, μιλώντας στο ARD, δήλωσε ότι ο κ.Μάασεν του έδωσε στοιχεία σε μία κατ'' ιδίαν συνάντηση που είχαν στις 13 Ιουνίου, πέντε εβδομάδες προτού δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μάασεν προκάλεσε έντονες αντιδράσεις με δηλώσεις του στην εφημερίδα Bild, στις οποίες εμφανιζόταν να αμφιβάλει για τη γνησιότητα βίντεο που κυκλοφόρησε αμέσως μετά τα γεγονότα της 26ης Αυγούστου στην ανατολικογερμανική πόλη του Κέμνιτς. Στη συνέχεια ωστόσο, με επιστολή του προς τον πολιτικό του προϊστάμενο, Χορστ Ζεεχόφερ, ο Μάασεν παραδέχθηκε ότι το βίντεο είναι γνήσιο υποστηρίζοντας ότι τα σχόλιά του διαστρεβλώθηκαν.

Από την πλευρά του, ο κ. Ζεεχόφερ δήλωσε σήμερα ότι έχει εμπιστοσύνη στον κ.Μάασεν καθώς του παρείχε «πειστικές εξηγήσεις των ενεργειών του». «Απορρίπτει τις διάφορες θεωρίες συνωμοσίας και έχει μια πειστική στάση απέναντι στον δεξιό εξτεμισμό», πρόσθεσε ο κ. Ζεεχόφερ.

(φωτογραφία AP)