Ο Β. Ορμπάν ζητά συγγνώμη από το ΕΛΚ αλλά εμμένει στις απόψεις του

Ο Β. Ορμπάν ζητά συγγνώμη από το ΕΛΚ αλλά εμμένει στις απόψεις του

Επιστολή με την οποία ζητεί συγγνώμη για τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε εναντίον πολιτικών που ζητούν την αποπομπή του από την πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, απέστειλε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, εμμένοντας ωστόσο στις πολιτικές του θέσεις.

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την επιστολή, ο Ορμπάν ζητά από τον επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού και Φλαμανδικού Κόμματος Βούτερ Μπέκε να επανεξετάσει την πρότασή του για αποκλεισμό του Fidesz από το ΕΛΚ. Παράλληλα, ζητά συγγνώμη για τη δήλωση που έκανε στη διάρκεια συνέντευξής του στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag στις 3 Μαρτίου στην οποία χαρακτήρισε τους επικριτές του «χρήσιμους ηλίθιους».

«Στην πραγματικότητα είναι μια φράση του Λένιν, με την οποία σκόπευα να επικρίνω μια συγκεκριμένη πολιτική και όχι κάποιους πολιτικούς», εξηγεί. «Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη, αν θεωρήσατε ότι η δήλωσή μου σας προσβάλλει προσωπικά». Ωστόσο δεν ζήτησε συγγνώμη για τη γενικότερη πολιτική που ακολουθεί το κόμμα του αναφορικά με την ΕΕ.

«Δεν είναι μυστικό ότι υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες (…) στο θέμα της μετανάστευσης, της προστασίας της χριστιανικής κουλτούρας και για το μέλλον της Ευρώπης», αναφέρει ο Ορμπάν στην επιστολή του. «Επίσης δεν είναι μυστικό ότι δεν επιθυμούμε να αλλάξουμε τη θέση μας σε αυτά τα ζητήματα».

«Ωστόσο δεν θεωρώ ότι είναι λογικό να επιλύσουμε αυτές τις διαφωνίες αποκλείοντας ένα κόμμα από την πολιτική μας οικογένεια. Για τον λόγο αυτό θα ήθελα με σεβασμό να σας ζητήσω να επανεξετάσετε την πρότασή σας για αποκλεισμό (του Fidesz), αν είναι δυνατό», συνεχίζει ο Ούγγρος πρωθυπουργός.

Εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης επεσήμανε ότι αντίστοιχες επιστολές έχουν σταλεί και στα 13 κόμματα που στηρίζουν την πρόταση. 

Η συζήτηση εντός του ΕΛΚ για το αν θα αποκλειστεί το Fidesz από την πολιτική ομάδα θα πραγματοποιηθεί στις 20 Μαρτίου. 

Διαβάστε την επιστολή εδώ.