Ντράγκι: Οι περισσότεροι εισαγωγείς αερίου στην Ευρώπη έχουν ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλια

Ντράγκι: Οι περισσότεροι εισαγωγείς αερίου στην Ευρώπη έχουν ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλια

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι δήλωσε βέβαιος ότι η απαίτηση της Μόσχας να πληρώσουν οι ευρωπαίοι για το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια δεν θα οδηγήσει σε διακοπή του εφοδιασμού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προειδοποιήσει ότι η συμμόρφωση με το σχέδιο της Ρωσίας ενδέχεται να παραβιάσει τις κυρώσεις της ΕΕ, αλλά ο Ντράγκι είπε ότι πρόκειται για μια «γκρίζα ζώνη» χωρίς επίσημη απόφαση για το θέμα.

«Δεν υπάρχει επίσημη δήλωση για το τι σημαίνει παραβίαση κυρώσεων, κανείς δεν είπε ποτέ τίποτα για το αν οι πληρωμές σε ρούβλια παραβιάζουν τις κυρώσεις ή όχι, πώς οργανώνονται αυτές οι πληρωμές, επομένως είναι ξεκάθαρα μια γκρίζα ζώνη», πρόσθεσε.

Ο Ντράγκι είπε ότι πιστεύει ότι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας φυσικού αερίου στη Γερμανία είχε ήδη πληρώσει σε ρούβλια, αλλά δεν κατονόμασε την εταιρεία που είχε στο μυαλό του.

«Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι από τους εισαγωγείς φυσικού αερίου έχουν ήδη ανοίξει τους λογαριασμούς τους σε ρούβλια με την Gazprom», είπε ο Ντράγκι στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ιταλία προμηθεύτηκε από τη Ρωσία το 40% φυσικού αερίου της πέρυσι και αναζητά επειγόντως εναλλακτικούς προμηθευτές.

«Η Ρωσία δεν είναι πλέον Γολιάθ - Δεν είναι αήττητη»

«Η Ρωσία δεν είναι, πλέον, Γολιάθ. Εκείνη που έμοιαζε με υπερδύναμη, αδύνατον να νικηθεί στο πεδίο της μάχης και με συμβατικά όπλα, πλέον δεν είναι αήττητη», δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι στη χθεσινή συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν «συμφώνησαν, ως γενική εκτίμηση, στην ανάγκη να υπάρξει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου». Παράλληλα, όμως, πρόσθεσε ότι «ακόμα και πριν από την έναρξη του πολέμου, οι τιμές δεν ανταποκρίνονταν στη σχέση προσφοράς- ζήτησης».

Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός, αναφερόμενος πάντα στην πρόταση για πλαφόν στην τιμή του αερίου, τόνισε ότι «μπορεί στην Ευρώπη ορισμένες χώρες να έχουν διαφορετική άποψη, αλλά η Ιταλία θα συνεχίσει να πρεσβεύει τη συγκεκριμένη θέση».

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ο Μάριο Ντράγκι υπογράμμισε ότι στη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν «συμφώνησαν ότι η Ουκρανία πρέπει να συνεχίσει να τυγχάνει στήριξης και να ασκείται, παράλληλα, πίεση σε βάρος της Μόσχας, αλλά ότι είναι ανάγκη επίσης να αρχίσει να διερωτάται κανείς πώς οικοδομείται η ειρήνη». «Το τι αποτελεί νίκη, πρέπει να το πει ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, όχι εμείς» τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.