Ντ. Τραμπ: Θα διασφαλίσω την ομαλή μετάβαση της εξουσίας στις 20 Ιανουαρίου

Ντ. Τραμπ: Θα διασφαλίσω την ομαλή μετάβαση της εξουσίας στις 20 Ιανουαρίου

Για ομαλή μετάβαση της εξουσίας στις 20 Ιανουαρίου έκανε λόγο ο Ντόναλντ Τραμπ, μια ημέρα μετά την επικύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν στις αμερικανικές εκλογές από το Κογκρέσο, και στον απόηχο της εισβολής υποστηρικτών του απερχόμενου προέδρου στο Καπιτώλιο.

Σε βιντεοσκοπημένο διάγγελμά του, ο Ντ. Τραμπ παραδέχθηκε ουσιαστικά την ήττα του, περίπου δύο μήνες μετά τις εκλογές, λέγοντας πως «μια νέα κυβέρνηση θα αναλάβει στις 20 Ιανουαρίου», αν και για άλλη μια φορά άφησε υπονοούμενα για την ακεραιότητα της εκλογικής διαδικασίας, ζητώντας να γίνει αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Όπως είπε ο Ντ. Τραμπ, «μοναδικός μου στόχος ήταν να διασφαλίσω την ακεραιότητα της εκλογικής διαδικασίας. Πιστεύω ακόμα ότι πρέπει να αναθεωρήσουμε τους εκλογικούς μας νόμους. Στις 20 Ιανουαρίου θα γίνει η μετάβαση της εξουσίας και οφείλω να διασφαλίσω πως αυτό θα γινεί ομαλά».

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκίνησε το διάγγελμά αναφερόμενος στα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν την Τετάρτη στο Καπιτώλιο, καταδικάζοντας τις βιαιότητες που διαπράχθηκαν, και τόνισε πως όσοι εμπλέκονται σε αυτές θα «πληρώσουν».

«Θα ήθελα να ξεκινήσω με την εισβολή στον Καπιτώλιο. Όπως όλοι οι Αμερικανοί είμαι εξοργισμένος από τη βία. Ζήτησα αμέσως από τις αστυνομικές αρχές να ασφαλίσουν το κτίριο και να αποβάλλουν τους εισβολείς», σημείωσε, για να προσθέσει: «Η Αμερική πρέπει πάντα να είναι ένα κράτος του νόμου και της τάξης. Αυτοί που το προκάλεσαν δεν είναι αποδεκτοί και αυτοί που παραβίασαν τους νόμους πρέπει να τιμωρηθούν. Περάσαμε από μια έντονη εκλογική διαδικασία και τα συναισθήματα είναι επίσης έντονα. Όμως τώρα πρέπει να επικρατήσει ηρεμία».

Ο Ντ. Τραμπ ανέφερε επίσης πως «το 2020 ήταν μια χρονιά με προκλήσεις λόγω της πανδημίας που στέρησε χιλιάδες ζωές, περιόρισε εκατομμύρια στα σπίτια τους, κατέστρεψε την οικονομία μας και αφαίρεσε ζωές».

«Η ισχυρότερη χώρα στον κόσμο», συνέχισε, «χρειάζεται να εργαστούμε όλοι μαζί για να νικήσουμε την πανδημία. Πρέπει να δώσουμε βάση στις κοινωνικές αξίες, τον πατριωτισμό, τις κοινότητες, την κοινωνία, την οικογένεια. Πρέπει να ενισχύσουμε τους δεσμούς της αφοσίωσης που μας ενώνει ως μία οικογένεια».

Κλείνοντας ο Ντ. Τραμπ τόνισε προς τον αμερικανικό λαό πως «το να σας υπηρετώ ως πρόεδρος ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου» και απευθυνόμενους στους υποστηρικτές του σημείωσε: «Ξέρω ότι απογοητευτήκατε, αλλά να ξέρετε ότι το εκπληκτικό μας ταξίδι βρίσκεται μόλις στην αρχή του».

ΗΠΑ: Παραιτήθηκε και η Υπ. Παιδείας μετά τα γεγονότα στο Καπιτώλιο

Η Υπουργός Παιδείας Μπέτσι ΝτεΒός έγινε το δεύτερο μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ το οποίο παραιτείται μετά τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο Καπιτώλιο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επικύρωσης της νίκης του Τζο Μπάιντεν.

Σε επιστολή της προς τον Τραμπ, η ΝτεΒός είπε ότι «η επίδραση που είχε η εσφαλμένη ρητορική σας στην κατάσταση και είναι το σημείο καμπής για μένα». Είχε προηγηθεί η παραίτηση της υπουργού Μεταφορών, Ελέιν Τσάο η οποία δήλωσε πως η παραίτησή της θα τεθεί σε ισχύ την Δευτέρα.

Η Τσάο, σύζυγος του ηγέτη της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στην Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ είπε η επίθεση «με προβλημάτισε έντονα με έναν τρόπο που απλά δεν μπορώ να παραβλέψω».

Από τα πόστα τους έχουν επίσης παραιτηθεί, ο Μάικ Μαλβεινι πρώην προσωπάρχης του Λευκού Οίκου και σημερινός ειδικός απεσταλμένος στη Βόρεια Ιρλανδία, ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Ματ Πότινγκερ και η Στέφανι Γκρίσαμ προϊστάμενη του επιτελείου της πρώτης κυρίας.

Παραιτήθηκαν επίσης η γραμματέας του Λευκού Οίκου, αρμόδια για τον σχεδιασμό κοινωνικών εκδηλώσεων, Ρίκι Νικέτα, καθώς και η αναπληρώτρια γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου, Σάρα Μάθιους, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας the Hill, πολλοί ακόμα σκέφτονται να παραιτηθούν, συμπεριλαμβανομένου του συμβούλου εθνικής ασφάλειας Ρόμπερτ Ο'Μπράιεν.