Ντ. Τραμπ: Η Κίνα θα καταλήξει σε συμφωνία με ΗΠΑ

Ντ. Τραμπ: Η Κίνα θα καταλήξει σε συμφωνία με ΗΠΑ

Την πεποίθησή του πως η Κίνα θα καταλήξει σε συμφωνία με τις ΗΠΑ, διότι «το Πεκίνο έχει ανάγκη τη συμφωνία» εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ 

Σε συνέντευξη που έδωσε στο CNBC, ο Ντόναλντ Τραμπ υπεραμύνθηκε των απειλών του να επιβάλλει δασμούς στο Μεξικό και στην Κίνα, οι οποίοι θα δώσουν «μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα» στη χώρα του όπως επισήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος. 

«Αυτή τη στιγμή, η Κίνα αποδυναμώνεται πλήρως από εταιρείες που την εγκαταλείπουν, πηγαίνουν σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας, επειδή δεν θέλουν να πληρώσουν δασμούς», τόνισε ο Ντ. Τραμπ. 

Αν και δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό πλήττεται η Κίνα από τους αμερικανικούς δασμούς, τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση της Κίνας δείχνουν ένα αυξανόμενο κινεζικό πλεόνασμα στις ΗΠΑ τον Μάιο.

Ωστόσο ο Πρόεδρος Τραμπ επέμεινε πως η Κίνα «πρόκειται να κάνει συμφωνία (σ.σ.: με τις ΗΠΑ) γιατί την έχει ανάγκη».

Η κυβέρνηση Τραμπ σκοπεύει να επιτύχει μια εμπορική συμφωνία με το Πεκίνο για να αντιμετωπίσει ζητήματα, όπως η κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, οι αναγκαστικές μεταφορές τεχνολογίας και των εμπορικών ελλειμμάτων. Ο Τραμπ χρησιμοποίησε τους δασμούς για να φέρει την Κίνα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επιβάλλοντας δασμούς 200 δισ. δολαρίων σε κινεζικά προϊόντα τον Μάιο, και συνολικά 250 δισ., ενώ το Πεκίνο έχει επιβάλει δασμούς ύψους 110 δισ. δολαρίων σε αμερικανικά προϊόντα . 

Οι δηλώσεις του Τραμπ για την Κίνα ήρθαν μετά τα tweets του Αμερικανού Προέδρου με τα οποία ανήγγειλε ότι Μεξικό και ΗΠΑ υπέγραψαν ένα μέρος της συμφωνίας για τη Μετανάστευση και την Ασφάλεια, και πως οι ΗΠΑ ανέστειλαν επ'' αόριστον τους δασμούς για τις μεξικάνικες εισαγωγές. Η συγκεκριμένη σύμβαση θα πρέπει να επικυρωθεί και από το Κοινοβούλιο του Μεξικό, με τον Ντ. Τραμπ να απειλεί εκ νέου πως αν οι νομοθέτες της γειτονικής χώρας απορρίψουν τη συμφωνία, τότε θα θέσει σε ισχύ τους δασμούς κατά του Μεξικό.

Στη συνέντευξή του στο CNBC, o Τραμπ επέκρινε το Εμπορικό Επιμελητήριο για τη στρατηγική του στο Μεξικό: «Θέλω απλώς να πω στο Εμπορικό Επιμελητήριο των Ηνωμένων Πολιτειών, ότι αν δεν είχαμε τους δασμούς, δεν θα είχαμε συνάψει συμφωνία με το Μεξικό. Έχουμε όλα όσα θέλαμε. Και τώρα θα είμαστε ένας σπουδαίος εταίρος για το Μεξικό. Επειδή τώρα μας σέβονται, δεν μας σέβονταν».

Παράλληλα, ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να επιβάλει επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς στον γαλλικό οίνο, εκτιμώντας ότι το αμερικανικό κρασί πλήττεται από τον άδικο ανταγωνισμό.

«Η Γαλλία επιβάλλει υψηλή φορολογία στο κρασί και εμείς φορολογούμε χαμηλά το γαλλικό κρασί», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Αυτή η χώρα (οι ΗΠΑ) επιτρέπει στο γαλλικό κρασί, που είναι πολύ καλό (…) να εισάγεται με μηδενικό κόστος» υποστήριξε ο Ντ. Τραμπ για να προσθέσει: «Δεν είναι δίκαιο, θα κάνουμε κάτι για να το (εξισορροπήσουμε) αυτό».

Δείτε όλη τη συνέντευξη Τραμπ: