Ντ. Τούσκ: Η ΕΕ στηρίζει την παράταση εξόδου της Βρετανίας αντί του χαοτικού Brexit

Ντ. Τούσκ: Η ΕΕ στηρίζει την παράταση εξόδου της Βρετανίας αντί του χαοτικού Brexit

Την στήριξη της Ε.Ε στην περίπτωση που η Τερέζα Μέι ζητήσει την παράταση του άρθρου 50, επιβεβαίωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ σε συνέντευξη τύπου στην Αίγυπτο, μετά από συνάντηση με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό.

Συγκεκριμένα ο Πολωνός πολιτικός δήλωσε «Για να τελειώσουν οι υποθέσεις, μπορώ να πω ότι ο πρωθυπουργός Μέι και εγώ συζητήσαμε χθες πολλά θέματα, συμπεριλαμβανομένου του νομικού και διαδικαστικού πλαισίου μιας πιθανής παράτασης. Για μένα είναι απολύτως σαφές ότι αν δεν υπάρχει πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων να εγκρίνει μια συμφωνία θα έρθουμε αντιμέτωποι με ένα χαοτικό Brexit ή παράταση».

Παράλληλα, ο Τουσκ επιβεβαίωσε ότι έχει συζητήσει την επέκταση του άρθρου 50 ως τον Μάιο. «Πιστεύω ότι στην κατάσταση που είμαστε, μια παράταση θα αποτελούσε λογική λύση, αλλά η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι πιστεύει ακόμα πως θα καταφέρει να αποφύγει αυτό το σενάριο» ανέφερε.

Σημειώνεται ότι το ενδεχόμενο παράτασης της ισχύος του Άρθρου 50 θίχτηκε σε συνάντηση που είχε η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ με τις χώρες του Αραβικού Συνδέσμου στην Αίγυπτο, αλλά δεν έγινε «ουσιαστική" συζήτηση πάνω σε αυτό», δήλωσε σήμερα Βρετανός κυβερνητικός αξιωματούχος.

Εξάλλου, το θέμα σχολίασε και ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι, ο οποίος έπειτα από μια ομιλία στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ δήλωσε ότι η Ιρλανδία δεν θα θέσει βέτο σε ενδεχόμενο βρετανικό αίτημα να παραταθεί το χρονοδιάγραμμα για το Brexit κατά 21 μήνες. 

Την ίδια ώρα όμως, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε έστελνε σκληρό μήνυμα στο Λονδίνο. «Υπνοβατούμε προς ένα σενάριο άνευ συμφωνίας. Είναι απαράδεκτο και οι καλύτεροι σου φίλοι πρέπει να σε προειδοποιήσουν. Ξύπνα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Κατάληξε σε ένα συμπέρασμα και κλείσε τη συμφωνία», δήλωσε ο Ρούτε σύμφωνα με το BBC.

Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι συνεχίζει να εργάζεται με βάση την υπόθεση ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από το μπλοκ όπως έχει προγραμματιστεί στις 29 Μαρτίου.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε μια «εποικοδομητική συνάντηση» με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, σχολίασε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα σήμερα προσθέτοντας ότι «γίνεται καλή πρόοδος».

«Σφίγγα» η Μέι για τις παραιτήσεις ή αποπομπές Υπουργών 

Με φόντο τα παραπάνω, η Τερέζα Μέι σε ερώτηση που της έγινε σχετικά με το ενδεχόμενο να στηρίξουν Υπουργοί της την επικείμενη τροπολογία της Υβετ Κούπερ των Εργατικών σύμφωνα με την οποία η βρετανική κυβέρνηση μπορεί να αναγκαστεί να παρατείνει το Άρθρο 50, στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για την έξοδο. 

Σημειώνεται ότι χθες, τρεις υπουργοί της κυβέρνησης των Συντηρητικών - Άμπερ Ρουντ, Ντέιβιντ Γκοκ και Γκρεγκ Κλαρκ-  με άρθρο τους που δημοσιεύτηκε στο σαββατιάτικο φύλλο της εφημερίδας «Daily Mail», προειδοποιούν ουσιαστικά την πρωθυπουργό να μην επιχειρήσει να οδηγήσει τη χώρα σε έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία.

«Ελπίζουμε ότι η Βουλή θα αναγνωρίσει την ανάγκη να φύγουμε από την Ε.Ε. στις 29 Μαρτίου με μια συμφωνία. Ωστόσο, εάν δεν υπάρξει λύση την ερχόμενη εβδομάδα, είναι σαφές προς τα πού κλίνει η γνώμη του Κοινοβουλίου - ότι θα ήταν προτιμότερο να ζητήσουμε την παράταση του Άρθρου 50 και να καθυστερήσουμε την ημερομηνία αποχώρησής μας, αντί να βρεθούμε απότομα εκτός Ε.Ε.» σημειώνουν οι τρεις υπουργοί.

AP Photo