Νέες «σαρωτικές» κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα ανακοινώσουν ΗΠΑ και σύμμαχοι

Νέες «σαρωτικές» κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα ανακοινώσουν ΗΠΑ και σύμμαχοι

Στην ανακοίνωση ενός νέου γύρου «σαρωτικών» κυρώσεων θα προχωρήσουν αύριο, Τετάρτη, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση του θέματος και την οποία επικαλείται το Reuters.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι κυρώσεις θα απαγορεύσουν όλες τις νέες επενδύσεις στη Ρωσία, θα αυξήσουν τους περιορισμούς στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τις κρατικές επιχειρήσεις στη Ρωσία και θα στοχεύουν Ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους και τις οικογένειές τους.

Νωρίτερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε η νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης της αγοράς ρωσικού άνθρακα αλλά και των ρωσικών πλοίων να εισέρχονται στα λιμάνια της ΕΕ, τονίζοντας πως είναι επί τάπητος η απαγόρευση και των εισαγωγών πετρελαίου.

«Όλοι είδαμε τις φρικιαστικές εικόνες από την Μπούκα και άλλες περιοχές από τις οποίες έφυγαν πρόσφατα τα ρωσικά στρατεύματα. Αυτές οι φρικαλεότητες δεν μπορούν και δεν θα μείνουν αναπάντητες», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Τα τέσσερα πακέτα κυρώσεων έπληξαν σκληρά και περιόρισαν τις πολιτικές και οικονομικές επιλογές του Κρεμλίνου. Με όλα όσα έχουν γίνει, πρέπει να αυξήσουμε περαιτέρω την πίεσή μας», είπε σε ομιλία της που αναρτήθηκε στο Twitter.

Επίσης, τόνισε ότι η πρόταση συνεπάγεται απαγόρευση της ΕΕ για εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία αξίας 4 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως και πλήρη απαγόρευση συναλλαγών σε τέσσερις βασικές ρωσικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της δεύτερης μεγαλύτερης της χώρας, της VTB.

«Σκεφτόμαστε και πρόσθετες κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών πετρελαίου αλλά και σε ορισμένες από τις ιδέες που παρουσιάστηκαν από τα κράτη μέλη, όπως φόρους ή συγκεκριμένα κανάλια πληρωμής, όπως έναν δεσμευμένο λογαριασμό ειδικού σκοπού», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.

Η ΕΕ θα απαγορεύσει επίσης στα ρωσικά πλοία και στα πλοία ρωσικών συμφερόντων την πρόσβαση σε λιμάνια της ΕΕ, με εξαίρεση για τα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα, την ανθρωπιστική βοήθεια και την ενέργεια.

Παράλληλα, θα απαγορεύσει τις ρωσικές και λευκορωσικές εταιρείες οδικών μεταφορών και την πώληση στη Ρωσία υπολογιστών προηγμένης τεχνολογίας, προηγμένων ημιαγωγών, ευαίσθητων μηχανημάτων και εξοπλισμού μεταφορών αξίας 10 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Σημείωσε ότι η ΕΕ επίσης θα απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού ξύλου και τσιμέντου, καθώς και θαλασσινών και ποτών συνολικής αξίας περίπου 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Τέλος, θα αποκλείσει ρωσικές εταιρείες από τους διαγωνισμούς δημοσίων συμβάσεων σε χώρες της ΕΕ και θα προσθέσει και άλλα άτομα στη λίστα αυτών που τα περιουσιακά στοιχεία στην ΕΕ θα δεσμευτούν και δεν θα επιτρέπεται να εισέλθουν στην Ευρώπη.