Νέες προσπάθειες της Άγκυρας μέσω λόμπι να επανέλθει στο πρόγραμμα των F-35

Νέες προσπάθειες της Άγκυρας μέσω λόμπι να επανέλθει στο πρόγραμμα των F-35

Η κρατική αμυντική βιομηχανία τεχνολογίας της Τουρκίας (SSTEK) προσέλαβε τη δικηγορική εταιρεία Arnold & Porter με έδρα την Ουάσινγκτον για να εντείνει τις προσπάθειες πίεσης ώστε να επιστρέψει στο πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35, σύμφωνα με την ιστοσελίδα ειδήσεων λόμπι Foreign Lobby Report.

Η SSTEK της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) υπέγραψε σύμβαση 750.000 δολαρίων με το δικηγορικό γραφείο, του οποίου οι συνεργάτες επισκέφτηκαν την Άγκυρα για να ολοκληρώσουν τη συμφωνία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Η Τουρκία απομακρύνθηκε ως εταίρος από το πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών F-35 το 2019 λόγω της αγοράς ρωσικών πυραυλικών αμυντικών συστημάτων S-400.

Η Arnold & Porter θα «συμβουλεύει την SSB στις προσπάθειες να επανέλθει νστο Κοινό Πρόγραμμα Μαχητικών Αεροσκαφών, λαμβάνοντας υπόψη και αντιμετωπίζοντας τους περίπλοκους γεωπολιτικούς και εμπορικούς παράγοντες», αναφέρεται στην ιστοσελίδα.

Η σύμβαση δεν υπογράφηκε απευθείας από την SSB, αλλά μέσω της εταιρείας SSTEK ώστε να παρακαμφθούν οι περιορισμοί που επιβάλλονται από κυρώσεις στις δραστηριότητες της, δήλωσε αναλυτής άμυνας στο Foreign Lobby Report.

Αξίζει να σημειωθεί οτι ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία Ντέιβιντ Σάτερφιλντ δήλωσε στις 5 Φεβρουαρίου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «ελπίζουν ότι το ζήτημα S-400 θα επιλυθεί. Ωστόσο, εάν δεν επιλυθεί, θα συνεχίσουμε να εστιάζουμε τη συνεργασία μας σε τομείς που δεν επηρεάζονται από τις κυρώσεις».