Νέα Υόρκη: Ο ιός της πολιομυελίτιδας υπήρχε στα λύματα πριν εντοπιστεί κρούσμα

Νέα Υόρκη: Ο ιός της πολιομυελίτιδας υπήρχε στα λύματα πριν εντοπιστεί κρούσμα

Ο ιός της πολιομυελίτιδας υπήρχε στα λύματα σε ένα προάστιο της Νέας Υόρκης έναν μήνα προτού οι υγειονομικοί υπάλληλοι ανακοινώσουν επιβεβαιωμένο κρούσμα της νόσου τον περασμένο μήνα, δήλωσαν αξιωματούχοι της πολιτείας σήμερα, που κάλεσαν τους κατοίκους να βεβαιωθούν ότι έχουν εμβολιαστεί.

Η ανακάλυψη της νόσου από δείγματα λυμάτων που συλλέχθηκαν τον Ιούνιο σημαίνει ότι ο ιός ήταν παρών στην κοινότητα πριν δημοσιοποιηθεί η διάγνωση του ενήλικα στην κομητεία Ρόκλαν στις 21 Ιουλίου.

Οι εργαστηριακές εξετάσεις επιβεβαίωσαν επίσης ότι το στέλεχος του κρούσματος συνδέεται γενετικά με ένα στέλεχος που βρέθηκε στο Ισραήλ, αν και αυτό δεν σημαίνει ότι ο ασθενής είχε ταξιδέψει στο Ισραήλ, πρόσθεσαν αξιωματούχοι. Η μη κερδοσκοπική Παγκόσμια Πρωτοβουλία Εξάλειψης της Πολυομυελίτιδας την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι η αρχική γενετική αλληλουχία τη συνέδεσε επίσης με δείγματα του εξαιρετικά μεταδοτικού και απειλητικού για τη ζωή ιού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο ασθενής είχε αρχίσει να εμφανίζει συμπτώματα τον Ιούνιο, όταν τοπικοί αξιωματούχοι ζήτησαν από τους γιατρούς να είναι σε επιφυλακή για κρούσματα, σύμφωνα με τους New York Times. «Δεδομένου του πόσο γρήγορα μπορεί να εξαπλωθεί η πολιομυελίτιδα, τώρα είναι η ώρα για κάθε ενήλικα, γονέα και κηδεμόνα να εμβολιαστεί ο ίδιος και τα παιδιά του το συντομότερο δυνατό», δήλωσε η Επίτροπος Υγείας της Πολιτείας, δρ. Μέρι Μπάσετ.

Δεν υπάρχει θεραπεία για την πολιομυελίτιδα, μια από τις πιο επίφοβες ασθένειες, δεδομένης της ικανότητάς της να προκαλεί μη αναστρέψιμη παράλυση σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά μπορεί να προληφθεί με ένα εμβόλιο που διατέθηκε το 1955. Αξιωματούχοι της Νέας Υόρκης δήλωσαν ότι ανοίγουν κλινικές εμβολίων για να βοηθήσουν τους μη εμβολιασμένους κατοίκους να κάνουν εμβόλια. Η πολιομυελίτιδα είναι συχνά ασυμπτωματική και οι άνθρωποι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό ακόμα και όταν δεν φαίνονται άρρωστοι. Μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη που μπορεί να χρειαστούν έως και 30 ημέρες για να εμφανιστούν, δήλωσαν αξιωματούχοι. Χτυπάει σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά η πλειονότητα αυτών που επηρεάζονται είναι παιδιά ηλικίας τριών ετών και κάτω.

Το εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας που αναπτύχθηκε από τον Δρ Τζόνας Σάλκ στη δεκαετία του 1950 προαναγγέλθηκε ως επιστημονικό επίτευγμα για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας μάστιγας, η οποία τώρα έχει εκριζωθεί σε μεγάλο βαθμό σε εθνικό επίπεδο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν δει κρούσμα πολιομυελίτιδας που έχει παραχθεί στη χώρα από το 1979. Ωστόσο έχουν καταγραφεί κρούσματα από έναν ταξιδιώτη και ένα από του στόματος εμβόλιο το 1993 και το 2013 αντίστοιχα.