Νέα κλιμάκωση στον Περσικό - Τρίτο τάνκερ υπό «κράτηση»

Νέα κλιμάκωση στον Περσικό - Τρίτο τάνκερ υπό «κράτηση»

Νέα κλιμάκωση στην περιοχή του Περσικού κόλπου, καθώς, όπως ανακοίνωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν, η χώρα έθεσε υπό «κράτηση» και τρίτο ξένο δεξαμενόπλοιο.

Οι Φρουροί της Επανάστασης «κατέσχεσαν» ξένο δεξαμενόπλοιο στον Περσικό Κόλπο, το οποίο υποστηρίζουν ότι εμπλέκεται σε λαθρεμπόριο καυσίμων, «με μερικές αραβικές χώρες» σύμφωνα με σημερινή αναφορά της κρατικής τηλεόρασης του Ιράν.

«Το πετρελαιοφόρο που κατασχέθηκε την Τετάρτη για λαθρεμπόριο ιρανικού πετρελαίου σε άλλες χώρες ήταν ιρακινό σκάφος», μεταδίδει το πρακτορείο επικαλούμενο πηγές των Φρουρών της Επανάστασης.

Η επιχείρηση σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Fars έγινε την περασμένη Τετάρτη κατά την οποία «συνελήφθη το δεξαμενόπλοιο το οποίο μετέφερε 700.000 λίτρα καυσίμου μαζί με τους επτά ναυτικούς του πληρώματος του που έχουν διαφορετικές εθνικότητες.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες το τανκερ έχει μεταφερθεί στο λιμάνι Μπρουσεχρ και τα φορτίο του έχει κατασχεθεί από τη Κρατική Εταιρεία Πετρελαίου του Ιράν.

Η κρατική τηλεόραση του Ιράν ανακοίνωσε πριν λίγο ότι το τάνκερ ανήκει στο Ιράκ, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες στη δημοσιότητα.

Νωρίτερα, ο πέμπτος στόλος των ΗΠΑ που βρίσκεται στο Μπαχρέιν ανακοίνωσε ότι δεν έχει λεπτομέρειες για το τάνκερ, ενώ ανάλογες δηλώσεις έκαναν στο «Fox News» ειδικοί εκτίμησης ναυτιλιακού ρίσκου.

Βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ιρανικές αρχές την ώρα που προσεγγίζεται το τάνκερ:

Πρόκειται για το τρίτο ξένο τάνκερ που «καταλαμβάνουν» δυνάμεις του Ιράν τις τελευταίες εβδομάδες εν μέσω κλιμακούμενων εντάσεων στον Περσικό Κόλπο. Ένα από τα δεξαμενόπλοια είχε σχέσεις με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ ένα άλλο έφερε βρετανική σημαία.

Το Ιράν είχε υποστηρίξει αρχικά ότι εκείνο το πλοίο, το Stena Impero, είχε συγκρουστεί μ' ένα ιρανικό αλιευτικό σκάφος, ενώ ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας υποστήριξε ότι το πλοίο βρισκόταν σε χωρικά ύδατα του Ομάν όταν συνέβη το περιστατικό.

Γιάννης Μαντζίκος