Νέα ένταση μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ

Νέα ένταση μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ

Του Γιάννη Μαντζίκου

Χιλιάδες διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ έκλεισαν έναν σταθμό του μετρό, μετά την αποχώρησή τους από τα μπλόκα στο διεθνές αεροδρόμιο, όπου είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί διακόπτοντας τις πτήσεις, λίγες ώρες μετά τις χθεσινές σφοδρές συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις. Ταυτόχρονα δεκάδες άλλοι κατέλαβαν τον εξωτερικό ανοιχτό χώρο ενός γειτονικού εμπορικού κέντρου και έστησαν αυτοσχέδια οδοφράγματα.

Οι διαδηλωτές, ακολουθούμενοι από αστυνομικούς, συγκεντρώθηκαν στον σταθμό Τουνγκ Τσουνγκ MTR, ζωγράφισαν γκράφιτι και στη συνέχεια άνοιξαν έναν πυροσβεστικό κρουνό, με αποτέλεσμα ο χώρος να κατακλυστεί από νερά.

Τα δρομολόγια των τρένων διακόπηκαν, ενώ, δεκάδες άλλοι πήγαν σε ένα γειτονικό εμπορικό κέντρο και κατέλαβαν τον εξωτερικό ανοιχτό χώρο του, στήνοντας αυτοσχέδια οδοφράγματα.

Νωρίτερα, η αστυνομία από την πλευρά της έχει αποκλείσει το μέτρο και είχε διακόψει τη διαδρομή προς το αεροδρόμιο, στο οποίο βρίσκονται οι διαδηλωτές. Παράλληλα, έχει ανακοινώσει ότι θα διεξάγει επιχείρηση εκκαθάρισης σύντομα.

Οι διαδηλωτές προέτρεπαν το επιβατικό κοινό να κατακλύσει οδικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια του κόσμου. 

Οι διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα όπως «Απελευθερώστε το Χονγκ Κονγκ» και «Σταθείτε στο Χονγκ Κονγκ», ενώ όπως δήλωσε ένας 20χρονος στο Reuters, το αεροδρόμιο αποκλείστηκε προκειμένου να εστιάσουν την παγκόσμια προσοχή. «Εάν διακόψουμε το αεροδρόμιο, περισσότεροι ξένοι θα διαβάσουν τα νέα για το Χονγκ Κονγκ», δήλωσε συγκεκριμένα ο 20χρονος.

Χθες, με δακρυγόνα και ρίψεις νερού η αστυνομία επιχείρησε να διαλύσει τους διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στο Χονγκ Κονγκ, παρά την απαγόρευση των Αρχών και τις «προειδοποιητικές» συλλήψεις τεσσάρων ακτιβιστών, που συμμετέχουν ενεργά από την αρχή στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών που το Πεκίνο επιχειρεί να περιορίσει.

Ένας αστυνομικός πυροβόλησε τουλάχιστον μια φορά, με τις τοπικές Αρχές να κάνουν λόγο για «προειδοποιητική» βολή προς τους διαδηλωτές. Σημειώνεται, ότι είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, που η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ προχωράει σε πυροβολισμούς προκειμένου να εκφοβίσει τους διαδηλωτές.