MSF: Καταστρατήγηση της δικαιοσύνης η απόφαση για τη δολοφονία Κασόγκι

MSF: Καταστρατήγηση της δικαιοσύνης η απόφαση για τη δολοφονία Κασόγκι

«Καταστρατήγηση της δικαιοσύνης» καταγγέλλει η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (MSF), αναφερόμενη στην σημερινή δικαστική απόφαση δικαστηρίου της Σαουδικής Αραβίας που καταδίκασε σε θάνατο 5 Σαουδάραβες για τη αποτρόπαια δολοφονία του Αμερικανο-Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο της χώρας στην Κωνσταντινούπολη.

Στη δίκη αυτή δεν έγιναν σεβαστές «οι διεθνώς αναγνωρισμένες αρχές δικαιοσύνης» και η καταδίκη αυτή θα μπορούσε να αποτελεί «μέσο για να σιωπήσουν για πάντα μάρτυρες της δολοφονίας» του δημοσιογράφου στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβριο του 2018, προσθέτει ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης προάσπισης των δημοσιογράφων Κριστόφ Ντελουάρ σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ο γενικός εισαγγελέας της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε σήμερα ότι 5 Σαουδάραβες καταδικάστηκαν σε θάνατο για τη δολοφονία του δημοσιογράφου, αλλά δύο από τους βασικούς υπόπτους, ο Σαούντ αλ Καχτάνι, πρώην στενός σύμβουλος του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, και ο στρατηγός Άχμεντ αλ Ασίρι, ο πρώην δεύτερος στην ιεραρχία των υπηρεσιών πληροφοριών, αθωώθηκαν, αναφέρει το πρακτορείο AFP.

Παράλληλα, ο Ντελουάρ επεσήμανε ότι «Μπορεί κανείς να αναρωτηθεί για τις διακρίσεις που έγιναν στις αποφάσεις αυτές», προσθέτοντας ότι «Ελπίζουμε ότι η Σαουδική Αραβία θα επανορθώσει με μια έφεση που θα γίνει δημοσίως, και αποδείξεις. Με την απονομή δικαιοσύνης με αυτόν τον τρόπο δεν θα αποκατασταθεί η εικόνα του βασιλείου».

Φωτογραφία: AP