Μπάιντεν: Η ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ είναι ορόσημο

Μπάιντεν: Η ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ είναι ορόσημο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την Τρίτη έγγραφα που επικυρώνουν την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, κάνοντας λόγο για στιγμή - ορόσημο. «Ήταν και είναι μια στιγμή ορόσημο, πιστεύω, σε ό,τι αφορά στη συμμαχία και τη μεγαλύτερη ασφάλεια και σταθερότητα όχι μόνο της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και του κόσμου», είπε σχετικά με την είσοδό τους στο ΝΑΤΟ.

Η Γερουσία των ΗΠΑ υποστήριξε την επέκταση με συντριπτικό 95-1 την περασμένη εβδομάδα, μια σπάνια επίδειξη δικομματικής ενότητας σε μια σκληρά διχασμένη Ουάσιγκτον. Τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές ενέκριναν σθεναρά την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών, καθώς τις περιέγραψαν ως σημαντικούς συμμάχους των οποίων οι σύγχρονοι στρατοί συνεργάζονταν ήδη στενά με το ΝΑΤΟ. 

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Η Μόσχα έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει και τις δύο χώρες να μην ενταχθούν στη συμμαχία.

Ο Πούτιν παίρνει «ακριβώς αυτό που δεν ήθελε», με την είσοδο των δύο χωρών στη συμμαχία, είπε ο Μπάιντεν.