Μόνο το 10% έχει αντισώματα - Απέχουμε πολύ από την ανοσία της αγέλης
ΠΟΥ για κορονοϊό

Μόνο το 10% έχει αντισώματα - Απέχουμε πολύ από την ανοσία της αγέλης

Οι χώρες που βάζουν τα δικά τους συμφέροντα πάνω από των υπολοίπων προσπαθώντας να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε ένα πιθανό εμβόλιο κατά του κορονοϊού χειροτερεύουν την πανδημία, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγέσους.

«Η στρατηγική και παγκόσμια δράση αποτελεί στην πραγματικότητα εθνικό συμφέρον της κάθε χώρας – κανείς δεν είναι ασφαλής μέχρι να είμαστε όλοι ασφαλείς», ανέφερε σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου και απηύθυνε έκκληση να σταματήσει ο «εμβολιαστικός εθνικισμός» ενώ πρόσθεσε ότι κάλεσε με επιστολή όλα τα μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να συμμετέχουν στο πρόγραμμα για τα εμβόλια COVAX.

Στη διάρκεια της ίδιας ενημέρωσης, ο σύμβουλος του ΠΟΥ Μπρους Άιλγουαρντ τόνισε τη σημασία του διευρυμένου εμβολιασμού κατά της γρίπης φέτος προκειμένου να αποφευχθούν οι κίνδυνοι επιπλοκών σε περίπτωση συνδυασμού των δύο νόσων, ενώ η επιδημιολόγος Μαρία Βαν Κερκχόβε δήλωσε ότι οι έως τώρα μελέτες καταδεικνύουν πως λιγότερο από το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού παρουσιάζει αντισώματα στον νέο κορονοϊό.

Επιπλέον η επιδημιολόγος σχολίασε ότι, αν ο κορονοϊός κυκλοφορεί στην κοινότητα, είναι πιθανό να εισέλθει και στα σχολεία και υπογράμμισε την ανάγκη να αποφεύχεται ο συνωστισμός, εφόσον αυτό είναι δυνατό. Επίσης, υπογράμμισε ότι οι νέοι δεν είναι ανίκητοι από την Covid-19: «Βλέπουμε νέους ανθρώπους να καταλήγουν στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Νέοι άνθρωποι πεθαίνουν από αυτόν τον ιό».

Σε ό,τι αφορά την ανοσία αγέλης ο Μάικλ Ράιαν, εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος Εκτάκτων Υγειονομικών Καταστάσεων του ΠΟΥ, τόνισε πως «δεν υπάρχει αμφιβολία πως είμαστε πολύ μακριά» από το να επιτύχουμε ανοσία αγέλης.