Μισέλ σε Αναστασιάδη: Η ΕΕ θα αντιδράσει περαιτέρω στις ενέργειες της Τουρκίας

Μισέλ σε Αναστασιάδη: Η ΕΕ θα αντιδράσει περαιτέρω στις ενέργειες της Τουρκίας

Τη διαβεβαίωση ότι η ΕΕ θα αντιδράσει περαιτέρω στις τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μισέλ τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Κύπριου κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Μάριου Πελεκάνου κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον κ. Michel για τις τελευταίες προκλήσεις της Τουρκίας  κατά την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου κ. Tayip Erdogan στα κατεχόμενα, και ειδικότερα τις νέες έκνομες ενέργειες σε σχέση με την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, ζητώντας την ισχυρή αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να υπάρξει αναστροφή τους.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρθηκε στη συνομιλία που είχε πρόσφατα με τον Τούρκο Πρόεδρο οπότε και είχε προβεί σε παραστάσεις προκειμένου να αποφευχθούν προκλήσεις από μέρους της Τουρκίας κατά την επίσκεψη του κ. Erdogan στην κατεχόμενη Κύπρο.

Ο Πρόεδρος Michel διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι ο ίδιος βρίσκεται εν αναμονή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, επισημαίνοντας ότι και η ΕΕ θα αντιδράσει περαιτέρω αναλόγως.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με ανάρτησή στο twitter, μετά το πέρας της συνομιλίας, ανέφερε: «Υπογράμμισα την πλήρη αλληλεγγύη στην Κύπρο κατά τη διάρκεια συνομιλίας με τον Νίκο Αναστασιάδη. Οι ανακοινώσεις κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν για άνοιγμα τμημάτων των Βαρωσίων αυξάνουν τις εντάσεις και θέτουν σε κίνδυνο τις μελλοντικές συνομιλίες επίλυσης. Η λύση δύο κρατών δεν υφίσταται.

Είναι απαραίτητο να τηρούνται πλήρως τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».