Μελέτη: Σύνδεση ατμοσφαιρικής ρύπανσης με κίνδυνο μόλυνσης Covid-19

Μελέτη: Σύνδεση ατμοσφαιρικής ρύπανσης με κίνδυνο μόλυνσης Covid-19

Μελέτη σε νεαρούς Σουηδούς κατέδειξε ότι, ακόμα και η βραχυπρόθεσμη έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Όπως προκύπτει από την έρευνα, οι ρύποι που βρίσκονται στον αέρα θα μπορούσαν να αυξήσουν την ευαισθησία σε λοιμώξεις και σε σοβαρές ασθένειες ή συννοσηρότητες.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε 425 συμμετέχοντες από την περιοχή της Στοκχόλμης που είχαν θετικό PCR για Covid-19 το χρονικό διάστημα μεταξύ Μαΐου 2020 και Μαρτίου 2021. Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση στον τόπο διαμονής των συμμετεχόντων καθορίστηκε από την ημέρα που διενεργήθηκε το μοριακό τεστ και πίσω. 

Για κάθε μία αύξηση του εύρους στη βραχυπρόθεσμη έκθεση σε σωματίδια PM 2,5 δυο ημέρες πριν από την ημέρα της δοκιμής, ο αριθμός των θετικών αποτελεσμάτων της δοκιμής αυξήθηκε κατά 6,8%.

Οι ισχυρότερες συσχετίσεις μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των θετικών αποτελεσμάτων κορονοϊού βρέθηκαν μόλις λίγες ημέρες πριν από την ημέρα της δοκιμής, εάν η έκθεση σε σωματίδια PM 10 αυξήθηκε ημέρες πριν από την ημέρα της δοκιμής, η αύξηση στα θετικά αποτελέσματα των δοκιμών ήταν 6,9%. Και μια αύξηση στην έκθεση αιθάλης μια ημέρα πριν από την ημέρα της δοκιμής συσχετίστηκε με 5,8% αύξηση στα θετικά αποτελέσματα των τεστ.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open.