Μαρτυρίες από τους επιζήσαντες της αεροπορικής τραγωδίας

Μαρτυρίες από τους επιζήσαντες της αεροπορικής τραγωδίας

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Παρασκευή και δεκάδες τραυματίστηκαν όταν αεροσκάφος με σχεδόν 100 επιβαίνοντες συνετρίβη λίγο μετά την απογείωσή του στο Καζακστάν.

Το Fokker 100 της εταιρείας Bek Air παρουσίασε προβλήματα λίγο μετά την αναχώρησή του από το Αλμάτι για μια πτήση με προορισμό την πρωτεύουσα Νουρσουλτάν.

Το αεροπλάνο έχασε ύψος κατά τη διαδικασία της απογείωσης και χτύπησε σε έναν τσιμεντένιο τοίχο προτού συντριβεί στο διώροφο κτίριο, ανέφερε η υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας του Καζακστάν.

Προς το παρόν δεν είναι γνωστά τα αίτια της τραγωδίας.

Μαρτυρίες από τους επιζήσαντες

«Το αεροσκάφος πήρε κλίση προς τα αριστερά, κατόπιν στα δεξιά, προτού αρχίσει να ταρακουνιέται, ενώ ο κυβερνήτης προσπαθούσε να κερδίσει ύψος» είπε στο Reuters ο επιχειρηματίας Ασλάν Ναζαραλίγιεφ, ο οποίος επέζησε από το δυστύχημα.

Ο Ναζαραλίγιεφ περιέγραψε ότι καθόταν δίπλα στην έξοδο κινδύνου στη σειρά 15 και όλες οι σειρές μπροστά του εκσφενδονίστηκαν, όταν το αεροπλάνο κόπηκε στα δύο, έπειτα από την πρόσκρουση.

Αφού άρχισε το αεροσκάφος να ταρακουνιέται, πριν από τη συντριβή, «είχα αρκετό χρόνο για να βάλω στην άκρη το τηλέφωνό μου και να δέσω τη ζώνη μου».

«Βγήκαμε έξω από την έξοδο κινδύνου. εγώ και κάποιοι άλλοι άνδρες αρχίσαμε να βγάζουμε ανθρώπους από το αεροσκάφος. Ορισμένοι είχαν παγιδευτεί από τα τσιμεντένια χαλάσματα του κτιρίου. Ακούγονταν βογκητά και ουρλιαχτά και ήταν σκοτάδι».

«Πριν από τη συντριβή, το αεροπλάνο άγγιξε τον διάδρομο προσγείωσης με την ουρά του, δύο φορές» εξήγησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ρόμαν Σκλιάρ σε δημοσιογράφους.

???????? ???????? ???????????? «Bek Air» ?? ????? ?????? ?? ????????? ??????. ??????? ?????. ???? ??????. ?????????? ??????????. ????? ?????????: @maral_yerman pic.twitter.com/1Q3QcC4qfD

- ????????? ??? (@Alexandr_Tsoy) 27 Δεκεμβρίου 2019

Δημοσιογράφος του Reuters είδε τα συντρίμμια του μπροστινού τμήματος του αεροσκάφους και της ατράκτου διασκορπισμένα πάνω στο σχεδόν ισοπεδωμένο σπίτι.

Μία επιζήσασα περιέγραψε στον ενημερωτικό ιστότοπο Tengrinews ότι άκουσε έναν «τρομακτικό ήχο» προτού το αεροπλάνο αρχίσει να χάνει ύψος.

«Το αεροσκάφος είχε πάρει κλίση κατά τη διάρκεια της πτήσης. Έμοιαζε με ταινία: ουρλιαχτά, φωνές, κόσμος έκλαιγε» αφηγήθηκε η γυναίκα.

At least 7 confirmed dead after plane carrying 100 people crashes into building in Almaty, Kazakhstan; the total number of casualties is not yet clear https://t.co/VrjZcVDYX7 pic.twitter.com/jG4MBaXVBZ via @BNONews

- Liveuamap (@Liveuamap) 27 Δεκεμβρίου 2019

Αναστολή πτήσεων και εθνικό πένθος

Η επιτροπή αεροπλοΐας του Καζακστάν γνωστοποίησε ότι αναστέλλει όλες τις πτήσεις της αεροπορικής εταιρείας Bek Air και των αεροσκαφών τύπου Fokker 100 εν αναμονή των αποτελεσμάτων της έρευνας για τα αίτια του δυστυχήματος.

Οι αρχές απέκλεισαν την περιοχή της συντριβής στο χωριό Αλμερέκ, λίγο μετά το τέλος του διαδρόμου προσγείωσης- απογείωσης.

«Οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν αυστηρά σύμφωνα με τον νόμο» έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο πρόεδρος της χώρας Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγιεφ, απευθύνοντας τα συλλυπητήριά του στα θύματα και τις οικογένειές τους.

Ο Τοκάγιεφ κήρυξε την 28η Δεκεμβρίου εθνική ημέρα πένθους και ανέθεσε στον πρωθυπουργό Άσκαρ Μαμίν να ηγηθεί της επιτροπής που θα ερευνήσει τα αίτια της συντριβής.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Β