Μακρόν και Σολτς ζητούν από τον Πούτιν άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία

Μακρόν και Σολτς ζητούν από τον Πούτιν άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία

Την άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, ζήτησαν από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε τηλεφωνική επικοινωνία τους, δήλωσε Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος.

Οι κ.κ. Μακρόν και Σολτς είπαν επίσης στον Ρώσο πρόεδρο ότι οποιαδήποτε λύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία πρέπει να έρθει μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, μετά την άκαρπη συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δυο χωρών στην Αττάλεια της Τουρκίας, μετέδωσε το Reuters.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι δύο δυτικοί ηγέτες αξίωσαν επίσης «από την Ρωσία άμεση εκεχειρία» στην Ουκρανία, ενώ και οι τρεις συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή τις επόμενες ημέρες. «Οποιαδήποτε λύση στην κρίση πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας», ανέφερε Γάλλος αξιωματούχος, εκπροσωπώντας τη Γαλλική προεδρία.

Η αυξημένη κινητικότητα σε πολλαπλό διπλωματικό επίπεδο αποτυπώνεται στις κοινοποιήσεις τηλεφωνικών επικοινωνιών και συναντήσεων.

Σήμερα στις 5:30 το απόγευμα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν. Θέμα της συνομιλίας των δύο ηγετών θα είναι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Αύριο, Παρασκευή θα έχουν συνάντηση στη Μόσχα ο πρόεδρος της Ρωσίας με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Λευκορωσίας Belta, προκειμένου να συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις, την οικονομική συνεργασία υπό κυρώσεις και την κατάσταση στην περιοχή και την Ουκρανία.

Την ίδια ημέρα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ θα επισκεφθεί την Αττάλεια της Τουρκίας, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς συνέβαλαν στην πρώτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας.

Νωρίτερα, με δηλώσεις του ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι ήταν η πρώτη συνάντηση των δύο πλευρών και ερωτηθείς αν θεωρεί ότι θα συνεχιστούν αυτές οι συζητήσεις, απάντησε: «εμείς το ελπίζουμε. Θα συνεχίσουμε με κάθε μέσο τις μεσολαβητικές μας προσπάθειες».