ΓΔ: 891,93 -14,14 (-1,56 %)

Τζίρος: 52,48 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2018η
Τρίτη, 11 Μαΐου 2021

ΓΔ: 891,93 -14,14 (-1,56 %)

Τζίρος: 52,48 εκατ. €   RT

Σ. Μισέλ για SofaGate: Μακάρι να γύριζα το χρόνο πίσω, για να το διορθώσω

Σ. Μισέλ για SofaGate: Μακάρι να γύριζα το χρόνο πίσω, για να το διορθώσω

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ φαίνεται πως έχει ένοχη συνείδηση για το περιστατικό που διαδραματίστηκε στην Άγκυρα την περασμένη Τρίτη και μετά τον σάλο που προκλήθηκε από το βίντεο, που δείχνει τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αφήνει όρθια την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν. 

«Δεν θα αποκρύψω οι γεγονός ότι δεν κοιμάμαι καλά από τότε, καθώς οι σκηνές συνεχίζουν να αναπαράγονται στο μυαλό μου», είπε ο Μισέλ στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, προσθέτοντας ότι αν ήταν δυνατόν θα επέστρεφε για να διορθώσει το τι έγινε. 

Σ. Μισέλ: Φοβήθηκα μην προκαλέσω ένα πολύ πιο σοβαρό συμβάν

Προσπαθώντας προφανώς να δικαιολογήσει τη στάση του, δήλωσε στην Handelsblatt: «Φοβήθηκα ότι αν είχα ενεργήσει με οποιονδήποτε τρόπο, θα είχα προκαλέσει ένα πολύ πιο σοβαρό συμβάν».

Ο Σαρλ Μισέλ εξέφρασε και κατά τη διάρκεια της εβδομάδας τη λύπη του για το περιστατικό, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο LN24. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε ότι τη στιγμή που έφτασαν στην αίθουσα με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, τοποθετήθηκαν με βάση το τουρκικό πρωτόκολλο, ενώ σημείωσε ότι υπήρξε συνάντηση προετοιμασίας ωστόσο «όχι με οπτικές λεπτομέρειες». «Λυπάμαι βαθιά για την εικόνα που δόθηκε», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι εικόνες «δεν αντικατοπτρίζουν το πραγματικό περιεχόμενο της συνάντησης» και προσέθεσε ότι ο ίδιος και η πρόεδρος της Κομισιόν επί τρεις ώρες συνολικά προωθούσαν τις ευρωπαϊκές αξίες.

Επίσης, την περασμένη Πέμπτη ο Σαρλ Μισέλ προέβη σε μια ανάρτηση στο Facebook για το περιστατικό στην Άγκυρα

«Την Τρίτη, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και εγώ συμμετείχαμε σε μια συνάντηση στην Άγκυρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μερικές εικόνες προκάλεσαν αντιδράσεις και σε ορισμένες σκληρές ερμηνείες. Αυτό με οδηγεί στο να αντιδράσω.

«Η επίσκεψή μας σηματοδότησε μια σημαντική στιγμή στη σύνθετη διαδικασία βελτίωσης των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Ήταν το αποτέλεσμα της προσεκτικής προετοιμασίας και της διπλωματικής εργασίας που πραγματοποιήθηκε για πολλούς μήνες για να επιστρέψει αυτή η χώρα σε μια πιο εποικοδομητική προσέγγιση στη σχέση της με την ΕΕ», τονίζει ο Σ. Μισέλ.

«Η αυστηρή ερμηνεία των κανόνων του πρωτοκόλλου από τις τουρκικές υπηρεσίες προκάλεσε μια δυσάρεστη κατάσταση: τη διαφορετική, ακόμη και μειωτική, μεταχείριση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», υπογραμμίζει και συνεχίζει:

«Οι μερικές εικόνες που εμφανίστηκαν έδωσαν την εντύπωση ότι ήμουν αναίσθητος απέναντι σε αυτήν την κατάσταση. Τίποτα δεν απέχει πιο πολύ από την πραγματικότητα, ούτε από τα βαθιά συναισθήματά μου. Ούτε τέλος από τις αρχές του σεβασμού που μου είναι απαραίτητες».

«Εκείνη τη στιγμή, ενώ αντιλαμβανόμαστε τη λυπηρή φύση της κατάστασης, επιλέξαμε να μην την επιδεινώσουμε από ένα δημόσιο περιστατικό, και να αξιοποιήσουμε σε αυτήν την αρχή της συνάντησης την ουσία της πολιτικής συζήτησης που επρόκειτο να ξεκινήσουμε, η Ούρσουλα και εγώ, με τους οικοδεσπότες μας» επισημαίνει.

«Η ουσία ήταν συγκεκριμένα η ομιλία που κάναμε στον πρόεδρο Ερντογάν σχετικά με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών και γενικότερα την υπεράσπιση των θεμελιωδών μας αξιών του κράτους δικαίου και της ελευθερίας της έκφρασης. Πριν από την επίσημη συνάντηση, είχα συναντηθεί με εκπροσώπους των Γυναικών του ΟΗΕ και άλλων υπηρεσιών του ΟΗΕ. Και θέλαμε ένα σημείο να οργανώσουμε στην Άγκυρα, παρά τις αντίθετες πιέσεις, μια κοινή συνέντευξη τύπου με την Ούρσουλα για να κάνουμε μια αναφορά χωρίς ταμπού των συζητήσεων μας με την τουρκική πλευρά», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Λυπάμαι λοιπόν για δύο λόγους. Πρώτον, με την εντύπωση ότι ήμουν αδιάφορος για την γκάφα του πρωτοκόλλου έναντι της Ούρσουλα. Ακόμη περισσότερο, έχω την τιμή να συμμετέχω σε αυτό το ευρωπαϊκό έργο, στο οποίο δύο μεγάλοι θεσμοί από τους τέσσερις διευθύνονται από γυναίκες, την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και την Κριστίν Λαγκάρντ. Και επίσης είμαι υπερήφανος που μια γυναίκα, η πρώτη στην ιστορία, με αντικατέστησε ως πρωθυπουργός του Βελγίου», σχολιάζει.

«Τέλος, λυπάμαι, διότι αυτή η κατάσταση επισκιάζει τη μεγάλη και επωφελή γεωπολιτική δουλειά που κάναμε μαζί στην Άγκυρα, και της οποίας ελπίζω ότι η Ευρώπη θα καρπωθεί τα οφέλη» καταλήγει πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Είναι δύσκολο να προβλεφθεί ποια θα είναι η συμπεριφορά της Τουρκίας»

Σημειώνεται ότι σήμερα ο Σαρλ Μισέλ προέβη σε δηλώσεις για την Τουρκία.«Είναι δύσκολο να προβλεφθεί ποια θα είναι η συμπεριφορά της Τουρκίας» τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μιλώντας σε ευρωπαϊκές εφημερίδες και ερωτηθείς εάν αναμένει, σε συνέχεια της συνάντησης με τον Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο.

Όπως αναφέρει η «Echo», o Σαρλ Μισέλ σημείωσε ότι «εδώ και κάποιους μήνες οι εντάσεις στη Μεσόγειο μας έχουν ανησυχήσει πολύ. Η Ευρώπη έχει ανάγκη από ένα περιβάλλον ασφάλειας, ευημερίας και σταθερότητας, στο οποίο η Τουρκία παίζει έναν ρόλο σε επίπεδο περιφερειακό και δη στη Λιβύη, στη Συρία και στον Καύκασο. Από την πλευρά μου, εστίασα στο να μεταφέρουμε το μήνυμα της ΕΕ με τρόπο πειστικό».

Παράλληλα, προσέθεσε ότι «αυτό που μπορώ να πω είναι πως τόσο εγώ όσο και η Ούρσουλα ήμασταν πολύ σαφείς. Είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε μία θετική ατζέντα με την Τουρκία υπό τον όρο ότι η Τουρκία θα διατηρήσει και θα ενισχύει την αποκλιμάκωση απέναντι στην ΕΕ και στα κράτη-μέλη της».

Αναφορικά με το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό, ο Σαρλ Μισέλ ανέφερε ότι πρόκειται για ένα πιστοποιητικό και όχι για ένα διαβατήριο, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ επιθυμεί να εργαστεί προς «την κατεύθυνση ενός κοινού ψηφιακού πιστοποιητικού, ώστε να υπάρχει συνοχή σε επίπεδο ΕΕ».