Μ. Τσαβούσογλου προς Κύπρο: Μοιραστείτε το φυσικό αέριο «πριν είναι αργά»

Μ. Τσαβούσογλου προς Κύπρο: Μοιραστείτε το φυσικό αέριο «πριν είναι αργά»

Την πολιτική των υψηλών τόνων και των απειλών στην Κύπρο συνεχίζει η Άγκυρα, με τον ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου να δηλώνει σήμερα ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδιώκει μονομερείς πράξεις και να προειδοποιεί ότι η πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς για τους φυσικούς πόρους του νησιού «πρέπει να γίνει άμεσα αποδεκτή πριν να είναι αργά».

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το ΚΥΠΕ από ΜΜΕ στα Κατεχόμενα, στην κοινή διάσκεψη Τύπου μετά τη συνάντηση που είχε με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά «δεν θέλει να διαμοιραστεί με τους τουρκοκύπριους ούτε την διοίκηση ούτε την ευμάρεια», προσθέτοντας ότι «είναι κρίμα που δεν έχει αλλάξει νοοτροπία και δεν αποδέχεται την πολιτική ισότητα των τουρκοκυπρίων».

«Η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση απέρριψε αμέσως την πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς για συνεργασία στον τομέα των υδρογονανθράκων με ημερομηνία 13 Ιουλίου, όπως έπραξε το 2011 και το 2012, αλλά η πρόταση αυτή βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι» ανέφερε ακόμα ο τούρκος ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι η πρόταση «πρέπει να γίνει άμεσα αποδεκτή πριν να είναι αργά».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το φυσικό αέριο πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως βάση για ειρήνη και σταθερότητα, ενώ ο Μεβλούτ Τσαβόσουγλου τόνισε ότι η Τουρκία θα διαφυλάξει τα δικά της δικαιώματα και των Τουρκοκυπρίων. «Με τα πλοία μας, το Φατίχ, το Γιαβούζ, το Μπαρμπαρός και το Ορούτς Ρέις, συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα τις δραστηριότητές μας στην ανατολική Μεσόγειο, γεωτρητικές και σεισμογραφικές», είπε ο τούρκος ΥΠΕΞ.

Σχετικά με την πρόταση που έδωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Αναστασιάδης στον Μουσταφά Ακιντζί για το φυσικό αέριο, ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι «κατ' εμάς απέχει από του να είναι σοβαρή, δεν έχει τίποτα ρεαλιστικό που να μπορεί να γίνει αποδεκτό".

Επιτέθηκε δε στον Ν. Αναστασιάδη και για το μοντέλο λύσης του Κυπριακού γενικότερα, λέγοντας ότι έχει αναφερθεί σε διαφορετικές ιδέες σε διαφορετικές περιπτώσεις και αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «είναι ειδήμονας στο να λέει διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικά άτομα».

Σύμφωνα με τη γνώμη του Μ. Τσαβούσογλου υπάρχει ανάγκη για μια πενταμερή διάσκεψη, με άτυπο χαρακτήρα, έτσι ώστε οι πλευρές να ξεκαθαρίσουν το τι θα συζητηθεί στη συνέχεια στο Κυπριακό. Τότε θα ξεκαθαρίσουν και οι όροι αναφοράς. Πρόσθεσε ακόμα ότι πρώτα θα ξεκαθαρίσει το μοντέλο που θα συζητηθεί, μετά θα ξεκαθαρίσουν οι όροι αναφοράς και τέλος θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου ο Τσαβούσογλου

Νωρίτερα ο Τούρκος ΥΠΕΞ είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, πριν την αναχώρησή του από τα κατεχόμενα.

Μάλιστα την «ξενάγηση» του Μ. Τσαβούσογλου ανέλαβε ο αποκαλούμενος ΥΠΕΞ του ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις «ενέργειες» των κατοχικών αρχών στην περιοχή, ενώ σχετική ενημέρωση έλαβε και από την «στρατιωτική ηγεσία» που τον συνόδευσε στην επίσκεψή του.

Επιπλέον, ο τούρκος ΥΠΕΞ, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter, ανάρτησε βίντεο με όλα τα στιγμιότυπα της παράνομης επίσκεψης λίγο πριν την αναχώρησή του.

Λευκωσία: Ο Τσαβούσογλου δεν κρύβει ότι ποδηγετεί την τουρκοκυπριακή κοινότητα

Την άμεση αντίδραση της Λευκωσίας προκάλεσαν οι ενέργειες Τσαβούσογλου, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Πρόδρομο Προδρόμου να τονίζει ότι δηλώσεις του τούρκου ΥΠΕΞ, καθώς και όλες οι πράξεις του στη διάρκεια της παράνομης επίσκεψης που πραγματοποιεί στα κατεχόμενα, δείχνουν πέραν πάσης αμφιβολίας την ευθύνη της Τουρκίας για τη στασιμότητα που παρατηρείται στο Κυπριακό, καθώς και μια εντελώς προκλητική στάση που σκοπό έχει να δυναμιτίσει το κλίμα και ενδεχομένως να αποτρέψει την προσπάθεια του Γ.Γ. των Η.Ε. για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Προδρόμου σημείωσε ακόμα ότι ο κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν κρύβει ότι ποδηγετεί την τουρκοκυπριακή κοινότητα και ταυτόχρονα αποπειράται να ναρκοθετήσει την όλη προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, χωρίς να παραλείπει να προσπαθεί με τρόπο εντελώς ανυπόστατο να αποδώσει υπαιτιότητα στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Οι προσβλητικές αναφορές του στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας το μόνο που μπορεί να επιτύχουν είναι να εκθέτουν την Τουρκία, υπογράμμισε επίσης ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος χαρακτηρίζει «εξαιρετικά αντιπαραγωγική» την απόπειρα της τουρκικής πλευράς, για μια ακόμα φορά, να εκτρέψει τη διαπραγματευτική διαδικασία που απαιτείται για την επίλυση του Κυπριακού σε συζήτηση επί των σφετεριστικών αξιώσεων της έναντι του φυσικού πλούτου της Κύπρου.

Καταλήγοντας, ο κ. Προδρόμου αναφέρει ότι το ζητούμενο εξακολουθεί να είναι να εγκαταλείψει η Τουρκία αυτή την άγονη επιθετική συμπεριφορά και να συγκατατεθεί στην κατεύθυνση της συνεννόησης που προέκυψε κατά την πρόσφατη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και στη βάση της οποίας γίνονται και οι διαβουλεύσεις με τα Η.Ε., προκειμένου να καταλήξουμε σε Όρους Αναφοράς και επανέναρξη διαπραγματεύσεων.