Μ. Πομπέο: Η Τεχεράνη πίσω από την επίθεση στην Aramco

Μ. Πομπέο: Η Τεχεράνη πίσω από την επίθεση στην Aramco

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κατηγόρησε ευθέως την Τεχεράνη για τις επιθέσεις εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας.

Με σχετικό tweet ο Πομπέο έγραψε "Η Τεχεράνη είναι πίσω από τουλάχιστον 100 επιθέσεις εναντίον της Σαουδικής Αραβίας την ώρα που ο Ζαρίφ και ο Ρουχανί υποκρίνονται ότι επιθυμούν διάλογο. Εν μέσω αιτημάτων για αποκλιμάκωση, η Τεχεράνη επιτέθηκε σε μια ενέργειακη κεντρική αρτηρία για τον πλανήτη. Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η επίθεση προήλθε από την Υεμένη". 

Χθές, ο πρίγκιπας διάδοχος της Σ. Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τόνισε ότι η χώρα του έχει "τη βούληση και την ικανότητα να αντιμετωπίσει και να απαντήσει σε αυτήν την τρομοκρατική επίθεση", όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο SPA.

Την ίδια ώρα ο Λίντσεϊ Γκρειαμ Γερουσιαστής των ΗΠΑ και εκ των πλέον σκληρών επικριτών της Τεχεράνης ζήτησε μέσω σχετικού tweet να επιτεθούν οι ΗΠΑ στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν αν συνεχιστεί αυτή η επιθετικότητα. 

Βουτιά στο χρηματιστήριο

Με φόντο τις χθεσινές επιθέσεις, ο χρηματιστηριακός δείκτης της Σαουδικής Αραβίας (TASI) έπεφτε 1,3% κατά τις πρώτες ώρες των συναλλαγών. Οι μετοχές που σχετίζονται με την ενέργεια έπεφταν 3,35% , ενώ η πετροχημική εταιρεία Saudi Basic Industries Corp (Sabic) έπεφτε 3%.