Πομπέο: Οι κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας δείχνουν την αποφασιστικότητά μας - Δεν θα έχουν αποτέλεσμα απαντά ο Τσαβούσογλου

Πομπέο: Οι κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας δείχνουν την αποφασιστικότητά μας - Δεν θα έχουν αποτέλεσμα απαντά ο Τσαβούσογλου

«Οι Τούρκοι είχαν λάβει προειδοποίηση ότι έχει έρθει η ώρα να μας παραδώσουν τον πάστορα Μπράνσον και ελπίζω ότι θα κατανοήσουν» ότι αυτές τις κυρώσεις αποτελούν «απόδειξη της μεγάλης μας αποφασιστικότητας», υπογράμμισε ο Πομπέο μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Σιγκαπούρη.

«Ο Μπράνσον πρέπει να γυρίσει σπίτι. Όπως και όλοι οι Αμερικάνοι που κρατούνται από την τουρκική κυβέρνηση. Ξεκάθαρα. Έχουν κρατήσει αυτούς τους ανθρώπους για καιρό. Αυτοί είναι αθώοι» τόνισε ο αμερικανός ΥΠΕΞ.

Τέλος πρόσθεσε, ότι είναι αισιόδοξος και πως δουλεύουν με τον ομόλογό του να βρουν μια λύση προς τη σωστή κατεύθυνση.

Από την πλευρά του, ο Μελβούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε πως οι απειλές και οι κυρώσεις δεν θα έχουν αποτέλεσμα.

«Λέμε από την αρχή ότι η απειλητική γλώσσα και οι κυρώσεις δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα. Το επαναλάβαμε σήμερα», δήλωσε ο Τσαβούσογλου μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογο του Μάικ Πομπέο στη Σιγκαπούρη.

Η Τουρκία εξακολουθεί να επιθυμεί «την επίλυση των προβλημάτων μέσω της διπλωματίας και του διαλόγου, της αλληλοκατανόησης και των συμφωνιών», πρόσθεσε.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Εποικοδομητική συζήτηση

Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει το Reuters, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενημέρωνε πως οι δύο υπουργοί εξωτερικών συμφώνησαν να συνεχίσουν τις προσπάθειες να επιλύσουν τα θέματα που απασχολούν τις δύο πλευρές. «Είχαν μια εποικοδομητική συζήτηση» σχολίασε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, Χέδερ Νάουερτ.

Υπενθυμίζεται πως η Ουάσινγκτον την Τετάρτη επέβαλε κυρώσεις ενάντια στους Τούρκους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών αναφορικά με τη συνεχιζόμενη κράτηση από τις τουρκικές αρχές του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε αναλυτικά ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών της χώρας, δεσμεύεται κάθε περιουσιακό στοιχείο που έχουν στην επικράτεια των ΗΠΑ ο υπ. Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιούλ και ο υπ. Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ενώ απαγορεύεται επίσης σε οποιοδήποτε άτομο να έχει οικονομικές συναλλαγές μαζί τους.

Οι ΗΠΑ απαιτούν την άμεση απελευθέρωση του Μπράνσον, ο οποίος τέθηκε σε κατ'' οίκον περιορισμό την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από ενάμιση χρόνο που πέρασε σε τουρκική φυλακή καθώς διώκεται για σχέσεις με «τρομοκρατικές» οργανώσεις και «κατασκοπεία», κατηγορίες που ο ίδιος ο ιερωμένος και η αμερικανική κυβέρνηση απορρίπτουν.

Νωρίτερα μετά το πέρας της συνάντησης το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε ανακοινώσει ότι ο Πομπέο και ο Τσαβούσογλου συμφώνησαν να προσπαθήσουν να επιλύσουν τα διμερή ζητήματα.

«Μίλησαν για αρκετά ζητήματα και είχαν μια εποικοδομητική συνομιλία. Συμφώνησαν να συνεχίσουν να προσπαθούν να επιλύσουν τα διμερή ζητήματα», επεσήμανε η Χέδερ Νάουερτ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.