«Μπλόκο» στις εξαγωγές πετρελαίου από τη  Λιβύη

«Μπλόκο» στις εξαγωγές πετρελαίου από τη Λιβύη

Πλήρης διακοπή εξαγωγών πετρελαίου επικρατεί πλέον στη Λιβύη καθώς μετά τον χθεσινό αποκλεισμό των τερματικών σταθμών από δυνάμεις πιστές στον Χαλίφα Χαφτάρ,  σήμερα οργάνωση η οποία διατηρεί συμμαχικούς δεσμούς με τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό ανακοίνωσε το κλείσιμο των πετρελαϊκών κοιτασμάτων Ελ Σαράρα και Ελ Φιλ.

Ο ηγέτης της οργάνωσης «Οργή του Φεζάν», ο Μπασίρ αλ-Σέιχ, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reutes ανέφερε πως η οργάνωσή του έκλεισε τα δύο πετρελαϊκά κοιτάσματα στο νότο της χώρας.

Η είδηση επιβεβαιώθηκε από την λιβυκή Εθνική Επιχείρηση Πετρελαίου (ΕΕΠ)  στα πετρελαϊκά κοιτάσματα Ελ Σαράρα και Ελ Φιλ από τα οποία αντλούνται περίπου 370.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, αφού δυνάμεις υπό τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό του Χαλίφα Χαφτάρ έκλεισαν έναν αγωγό που μεταφέρει το πετρέλαιο από αυτά, ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία. Το Ελ Σαράρα παράγει περίπου 300.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως και το Ελ Φιλ παράγει περίπου 70.000 βαρέλια ημερησίως.

«Η ΕΕΠ επιβεβαιώνει πως άτομα από τη Φρουρά Πετρελαϊκών Εγκαταστάσεων υπό τη Γενική Διοίκηση του ΛΕΣ έκλεισαν τον αγωγό πετρελαίου Χαμάντα-Ζαουίγια, υποχρεώνοντας την επιχείρηση να περιορίσει την πετρελαϊκή παραγωγή στα κοιτάσματα Σαράρα και Ελ Φιλ», αναφέρεται στη δήλωση.

Η εξέλιξη έρχεται μόλις δύο ημέρες αφότου οπαδοί του Στρατάρχη Χαφτάρ απέκλεισαν λιμάνια και κοιτάσματα στην βορειοανατολική Λιβύη. 

 Χθες σε ανακοίνωσή της η λιβυκή Εθνική Επιχείρηση Πετρελαίου (ΕΕΠ) ανέφερε πως οι εξαγωγές σταματούν στα λιμάνια της πετρελαϊκής ημισελήνου, τον πνεύμονα της λιβυκής οικονομίας: Μπρέγκα, Ρας Λανούφ, αλ-Σέντρα, αλ-Χαρίγκα.