Λίβανος: Ο πρώην υπουργός Παιδείας έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Λίβανος: Ο πρώην υπουργός Παιδείας έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν έδωσε σήμερα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Χασάν Ντίαμπ, τον πρώην υπουργό Παιδείας ο οποίος υποστηρίζεται από την σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ και τους συμμάχους της, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Ο Ντίαμπ ορίστηκε εντολοδόχος πρωθυπουργός κατόπιν των μαραθώνιων διαβουλεύσεων μεταξύ των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο, νωρίτερα σήμερα. Με βάση το σύστημα διαμοιρασμού της εξουσίας στον Λίβανο, ο πρωθυπουργός πρέπει να προέρχεται από την κοινότητα των σουνιτών μουσουλμάνων, ωστόσο χαίρει της υποστήριξης και της σιιτικής Χεζμπολάχ.

Ο πρόεδρος της χώρας είναι υποχρεωμένος να δώσει την εντολή στον υποψήφιο που θα κερδίσει τις περισσότερες ψήφους μεταξύ των 128 βουλευτών του κοινοβουλίου.

Προβαίνοντας κατόπιν σε δηλώσεις ο Ντίαμπ ανέφερε ότι θα εργαστεί για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης το συντομότερο δυνατόν. «Όλες οι προσπάθειές μας πρέπει να επικεντρωθούν στο να σταματήσουμε την κατάρρευση», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι σήμερα κατεπείγουσα προτεραιότητα είναι να εξασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα και η ασφάλεια της χώρας.