Κορονοϊός: Ελπίδες για διαχείριση ενός 2ου κύματος μέσω «εξυπνότερων» εφαρμογών

Κορονοϊός: Ελπίδες για διαχείριση ενός 2ου κύματος μέσω «εξυπνότερων» εφαρμογών

Οι ευρωπαϊκές χώρες που αρχίζουν σταδιακά να συνέρχονται από την επέλαση του κορονοϊού ελπίζουν η δεύτερη γενιά εφαρμογών ιχνηλάτησης επαφών να βοηθήσει στον περιορισμό νέων κυμάτων της πανδημίας.

Οι καινούργιες εφαρμογές έχουν πολλά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τις προηγούμενες καθώς λειτουργούν και στα iPhone της Apple, που είναι από τα πιο δημοφιλή στην Ευρώπη, και δεν βασίζονται σε κεντρικές βάσεις δεδομένων που ίσως να απειλούν την ασφάλεια προσωπικών δεδομένων.

Η Ελβετία, η Λετονία και η Ιταλία έχουν επιλέξει για τις εφαρμογές τους το Bluetooth ασύρματο σύστημα μικρού βεληνεκούς, βασιζόμενες σε τεχνολογία της Apple και της Google που καταγράφει με ασφάλεια τις ανταλλαγές μεταξύ των κινητών τηλεφώνων ανθρώπων που έχουν βρεθεί κοντά.

Δεκάδες χώρες δημιούργησαν ή σχεδιάσουν εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών χρησιμοποιώντας είτε το Bluetooth είτε τεχνολογία καταγραφής τοποθεσίας για να ειδοποιούν με ταχύτητα όποιον κινδυνεύει από πιθανή έκθεση στον κορονοϊό.

Η πρώτη γενιά εφαρμογών σχεδιάστηκε βιαστικά τον Μάρτιο και είχε περιορισμένα αποτελέσματα ενώ ταυτόχρονα έθετε ζητήματα παραβίασης προσωπικών δεδομένων.

Οι σχεδιαστές τώρα ελπίζουν ότι οι νέες εφαρμογές θα βοηθήσουν αποφασιστικά στον περιορισμό ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Η Apple και η Google ανακοίνωσαν ότι 23 χώρες εκδήλωσαν ενδιαφέρον τον προηγούμενο μήνα για το toolkit για τις εφαρμογές που χρησιμoποιούν Bluetooth.