Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019, 10:46

-A +A

Κίνα: Συμφωνία με τις ΗΠΑ για σταδιακή ακύρωση των δασμών

Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019, 10:46
Κίνα: Συμφωνία με τις ΗΠΑ για σταδιακή ακύρωση των δασμών
-A +A

Σε συμφωνία για σταδιακή ακύρωση των υφιστάμενων μεταξύ τους δασμών κατέληξαν ΗΠΑ και Κίνα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου της Κίνας.

Ειδικότερα, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γκάο Φενγκ δήλωσε σήμερα ότι Πεκίνο και Ουάσιγκτον ήρθαν σε συμφωνία πριν από δύο εβδομάδες και η εφαρμογή της «πρώτης φάσης» της θα γίνει με ταυτόχρονη εκατέρωθεν ακύρωση μέρους των δασμών. 

«Ο εμπορικός πόλεμος ξεκίνησε με δασμούς και θα πρέπει να τελειώσει με την ακύρωση δασμών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φενγκ.

Το ακριβές ποσό της ελάφρυνσης δασμών της πρώτης φάσης, η οποία αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες εβδομάδες, θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο της συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, πρόσθεσε ο ίδιος χωρίς να δώσει επιπλέον λεπτομέρειες, ωστόσο τόνισε ότι οι δύο πλευρές είχαν πολύ εποικοδομητικές συνομιλίες τις τελευταίες δύο εβδομάδες. 

Ο κ. Φενγκ επισήμανε πάντως ότι το ύψος των δασμών που θα ακυρωθούν εκατέρωθεν θα πρέπει να είναι το ίδιο.

Αν η συμφωνία επιβεβαιωθεί και από τις ΗΠΑ τότε θα αποτελέσει έναν οδικό χάρτη για την αποκλιμάκωση ενός εμπορικού πολέμου που έχει επισκιάσει την παγκόσμια οικονομία. 

Σημειώνεται πως οι δύο πλευρές συνεχίζουν να διαπραγματεύονται το πότε και που θα υπογραφεί η πρώτη φάση της συμφωνίας. 

Όπως είχε αναφέρει χτες αξιωματούχος του Λευκού Οίκου στο Reuters, ήδη έχουν προταθεί δεκάδες τοποθεσίες για την διεξαγωγή της συνάντησης των δύο ηγετών για την υπογραφή της πρώτης φάσης της διμερούς εμπορικής συμφωνίας, η οποία αρχικά είχε προγραμματισθεί να λάβει χώρα στο περιθώριο της Συνόδου των ηγετών της Ασίας - Ειρηνικού, η οποία θα διεξαγόταν στην Χιλή στα μέσα Νοεμβρίου αλλά ακυρώθηκε.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Σάββατο, 28 Μαρτίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα