Κένυα: Διψασμένοι για αλλαγή οι πολίτες εκλέγουν σήμερα νέο πρόεδρο

Κένυα: Διψασμένοι για αλλαγή οι πολίτες εκλέγουν σήμερα νέο πρόεδρο

Οι Κενυάτες προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο της χώρας σε μια εκλογική αναμέτρηση όπου ένας επί μακρόν ηγέτης της αντιπολίτευσης, ο οποίος υποστηρίζεται από τον απερχόμενο πρόεδρο, αντιμετωπίζει έναν αντιπρόεδρο που εμφανίζεται ως αουτσάιντερ.

Οι ψηφοφόροι ξεκίνησαν να ψηφίζουν λίγο μετά τις 6 πμ (τοπική ώρα), αλλά σε κάποια εκλογικά τμήματα εκατοντάδες πολίτες περίμεναν στην ουρά πριν από την επίσημη έναρξη της διαδικασίας.

Πολλοί Κενυάτες δηλώνουν απογοητευμένοι από την αυξανόμενη ανισότητα, την έκρηξη των τιμών των τροφίμων, το υψηλό ποσοστό ανεργίας, το μεγάλο κυβερνητικό χρέος, το παγιωμένο πολιτικό σύστημα που ελέγχεται επί χρόνια από την ίδια ελίτ και την διαφθορά και δεν αναμένουν ότι η νέα κυβέρνηση θα αλλάξει κάτι στην κατάσταση.

Ο πρόεδρος Ουχούρου Κενυάτα εγκαταλείπει την εξουσία αφού ολοκλήρωσε και την δεύτερη θητεία του.

Οι βασικοί υποψήφιοι διάδοχοί του δεν είναι νέα πρόσωπα στην πολιτική σκηνή: Ο 55χρονος Ουίλιαμ Ρούτο είναι αντιπρόεδρος του Κενυάτα τα τελευταία εννέα χρόνια παρότι έχει επέλθει ρήξη στις σχέσεις των δύο ανδρών και ο 77χρονος Ράιλα Οντίνγκα, ένας βετεράνος ηγέτης της αντιπολίτευσης, έχει αυτή τη φορά εξασφαλίσει την στήριξη του Κενυάτα.

Εκλογές διεξάγονται ταυτόχρονα και για τη νέα βουλή και τα τοπικά κοινοβούλια.

Είναι πολύ πιθανό να υπάρξει, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, δεύτερος γύρος προεδρικών εκλογών καθώς η εκλογική μάχη αναμένεται να είναι αμφίρροπη.

Περισσότεροι από 22 εκατομμύρια Κενυάτες είναι εγγεγραμμένοι για να ψηφίσουν σε αυτές τις εκλογές κατά τις οποίες τα οικονομικά ζητήματα θεωρούνται πιο σημαντικά για τους ψηφοφόρους σε σχέση με τις εθνοτικές εντάσεις που βρίσκονταν στο επίκεντρο σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις και που είχαν οδηγήσει κάποιες φορές σε αιματοχυσία.

Οι Κενυάτες ευελπιστούν αυτή τη φορά οι εκλογές να είναι ειρηνικές: το 2007 ο Οντίνγκα ισχυρίστηκε ότι εκείνος θα έπρεπε να είναι ο νικητής των εκλογών με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια και 1.000 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Το 2017 το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ανέτρεψε το εκλογικό αποτέλεσμα--για πρώτη φορά κάτι τέτοιο συνέβη στην Αφρική--μετά την καταγγελία για εκλογικές παρατυπίες από τον Οντίνγκα.

Στη συνέχεια ο ίδιος μποϊκοτάρισε τις επαναληπτικές εκλογές και αυτοανακηρύχτηκε "πρόεδρος του λαού". Μια χειραψία που αντάλλαξε με τον Κενυάτα αποκατέστησε τελικά την τάξη.

Αυτή τη φορά ένας μεγάλος αριθμός νεαρών πολιτών δεν έχει εγγραφεί για να ψηφίσει, όπως προκύπτει από στοιχεία της εκλογικής επιτροπής.

Για να αποφύγει δεύτερο γύρο των εκλογών ένας προεδρικός υποψήφιος θα πρέπει να συγκεντρώσει περισσότερο από το 50% των ψήφων.

Τα πρώτα αποτελέσματα θα ξεκινήσουν θα δημοσιοποιούνται απόψε το βράδυ, αλλά τα επίσημα αναμένονται μια εβδομάδα μετά.

Ο απερχόμενος πρόεδρος--γιός του πρώτου προέδρου της χώρας--παρεξέκλινε από τη συνήθη τακτική υποστηρίζοντας τον επί μακρόν αντίπαλό του Οντίνγκα μετά την σκληρή μάχη τους στις εκλογές του 2017. Αλλά, τόσο ο Οντίνγκα όσο και ο Ρούτο, έχουν επιλέξει για υποψήφιους αντιπροέδρους τους πρόσωπα από την μεγαλύτερη φυλή στη χώρα, την Κικούγιου.

Ο Οντίνγκα έγραψε ιστορία επιλέγοντας ως υποψήφια αντιπρόεδρό του την Μάρτα Καρούα, την πρώτη γυναίκα υποψήφια αντιπρόεδρο.

Αυτή είναι πιθανόν η τελευταία φορά που ο 77χρονος Οντίνγκα θα είναι υποψήφιος και τόσο οι πολίτες όσοι και οι εκλογικοί παρατηρητές θα πρέπει να ελέγξουν πως οι συχνά παθιασμένοι υποστηρικτές του Οντίνγκα θα αντιδράσουν μετά το εκλογικό αποτέλεσμα καθώς και τυχόν καταγγελίες για νοθεία.

Ο Οντίνγκα, ο οποίος ήταν ανεπιτυχώς υποψήφιος στις προηγούμενες τέσσερις εκλογές, έχει δεσμευτεί να αντιμετωπίσει την διαφθορά και να συμφιλιωθεί με τους αντιπάλους του μετά τις εκλογές.

Οι τελευταίες τέσσερις δημοσκοπήσεις την περασμένη εβδομάδα εμφανίζουν τον Οντίνγκα να προηγείται με έξι ως οκτώ ποσοστιαίες μονάδες, αλλά ο Ρούτο απορρίπτει τις δημοσκοπήσεις χαρακτηρίζοντάς τες πλαστές με στόχο να επηρεάσουν το εκλογικό σώμα.