Καμπανάκι κινδύνου για τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας

Καμπανάκι κινδύνου για τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας

Αύξηση κατά 1/3 σε κάποιες χώρες της Ε.Ε. καταγράφουν τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας, μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω του κορονοϊού. Σε ανακοίνωσή του το Ευρωκοινοβούλιο επισημαίνει πως τα κράτη- μέλη πρέπει να παρέχουν στα θύματα ευέλικτα εργαλεία για την καταγγελία περιστατικών κακοποίηση, να αυξηθούν οι διαθέσιμες  θέσεις σε εγκαταστάσεις και δομές για άτομα που έχουν δεχθεί βία, ενώ ιδιαίτερα σημαντική είναι η πρόβλεψη πως οι γυναίκες θα πληγούν δυσανάλογα από την οικονομική κρίση που θα ακολουθήσει την πανδημία.

Η πρόεδρος της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τα Δικαιώματα των Γυναικών, Evelyn Regner, καλεί την ΕΕ και τα κράτη μέλη να στηρίξουν τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας όσο διαρκεί η πανδημία.

Τόσο παγκοσμίως όσο και σε κάποιες χώρες της ΕΕ, έχει αναφερθεί αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας κατά ένα τρίτο την εβδομάδα μετά την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας. Γυναίκες που βρίσκονται σε βίαιες σχέσεις έχουν εγκλωβιστεί στο σπίτι και εκτίθενται στους θύτες τους για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους. Αυτή η κατάσταση δυσχεραίνει κάθε προσπάθειά τους να απευθύνουν στις ειδικές γραμμές βοήθειας, καθώς ο δράστης βρίσκεται συνεχώς δίπλα τους.

Αντιδρώντας σε αυτήν την κατάσταση, η Evelyn Regner (Σοσιαλιστές, Αυστρία), πρόεδρος της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τα Δικαιώματα των Γυναικών και την Ισότητα των Φύλων, δήλωσε: «Αυτές οι μέρες και οι επόμενες εβδομάδες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για τις γυναίκες. Όλοι αντιμετωπίζουμε σημαντικές ψυχολογικές προκλήσεις κατά τη διάρκεια της απομόνωσης ή της καραντίνας, αλλά οι αντοχές των γυναικών, και μερικές φορές των παιδιών, που βρίσκονται σε μη ασφαλή σπίτια αντιμετωπίζουν εξουθενωτικές δοκιμασίες. Εμείς, λοιπόν, οφείλουμε να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό το θέμα και να επεκτείνουμε τις δράσεις μας για να βάλουμε τέλος στη βία κατά των γυναικών».

Και πρόσθεσε: «Δεν θα αφήσουμε τις γυναίκες της Ευρώπης μόνες τους», επισημαίνοντας πως «καλώ όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα με αποφασιστικότητα και να κάνουν ευρέως γνωστό πού και με ποιον τρόπο τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας μπορούν να ζητήσουν βοήθεια.

Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει απλούς τρόπους επικοινωνίας και ενημέρωσης της αστυνομίας, όπως γραπτά μηνύματα ή διαδικτυακή συνομιλία, καθώς και χρήση κωδικών λέξεων σε γιατρούς και φαρμακοποιούς. Επιπλέον, πρέπει να αυξηθούν οι διαθέσιμες θέσεις σε εγκαταστάσεις προστασίας θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας και σε καταφύγια γυναικών. Όπου είναι εφικτό, η ΕΕ πρέπει να στηρίξει οικονομικά τα μέτρα των κρατών μελών και να τα βοηθήσει να τα προωθήσουν».

Παράλληλα, ανέφερε ότι «η πανδημία του COVID-19 τονίζει την ανισότητα των φύλων σε όλες της τις μορφές. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, το 70% του εργατικού δυναμικού στον τομέα της υγείας είναι γυναίκες, ένα μεγάλο μέρος μη αμοιβόμενων υπηρεσιών φροντίδας γίνεται από γυναίκες και η επερχόμενη οικονομική κρίση θα επηρεάσει περισσότερο τις γυναίκες. Δουλειά μας είναι να ενισχύσουμε με βιώσιμο τρόπο τη σωματική και πνευματική υγεία των γυναικών και την οικονομική τους ανεξαρτησία, μετά το πέρας της κρίσης του COVID-19. Σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσουμε τις γυναίκες της Ευρώπης μόνες τους», τόνισε.

Έκκληση και από τον ΟΗΕ

Είχε προηγηθεί η έκκληση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. «Δυστυχώς πολλές γυναίκες και νεαρά κορίτσια βρίσκονται ιδιαίτερα εκτεθειμένα στην βία ακριβώς εκεί όπου έπρεπε να προστατεύονται. Στα σπίτια τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο απευθύνω σήμερα νέα έκκληση για ειρήνη στο σπίτι, στις οικογένειες, σε όλον τον κόσμο».

«Τις τελευταίες εβδομάδες καθώς επιδεινώνονται οι οικονομικές και κοινωνικές πιέσεις και εγκαθίσταται ο φόβος, ο κόσμος γνωρίζει μια τρομερή έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας», σημείωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ. «Καλώ όλες τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα πρόληψης της βίας κατά των γυναικών και να προβλέψουν πού θα μπορούν να προσφεύγουν τα θύματα στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου δράσης τους απέναντι στην Covid-19», πρόσθεσε.

Με την πανδημία Covid-19 πολλές γυναίκες έχουν παγιδευτεί στο σπίτι τους μαζί με αυτόν που τις κακοποιεί και το φαινόμενο αυτό μπορεί να αφορά όλες τις χώρες, υπογραμμίζει ο ΟΗΕ. Στις ΗΠΑ, πολλές πόλεις έχουν αναφέρει έναν αυξανόμενο αριθμό περιπτώσεων ενδοοικογενειακής βίας και κλήσεων που έχουν γίνει γι’αυτόν τον λόγο.

Στην Ινδία, ο αριθμός των περιπτώσεων αυτών διπλασιάστηκε κατά την πρώτη εβδομάδα περιορισμού των μετακινήσεων, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή για τις Γυναίκες. Παράλληλα, Τουρκάλες ακτιβίστριες απηύθυναν έκκληση για καλύτερη προστασία των γυναικών λόγω αύξησης των ανθρωποκτονιών με θύματα γυναίκες από τις 11 Μαρτίου που η κυβέρνηση συνέστησε καραντίνα.

Η πρώτη εβδομάδα των περιορισμών στη Νότια Αφρική είχε ως αποτέλεσμα 90.000 μηνύσεις για άσκηση βίας, ενώ στη Γαλλία η ενδοοικογενειακή βία αυξήθηκε κατά ένα τρίτο σε μια εβδομάδα. Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανακοίνωσε επίσης ότι διαπίστωσε αύξηση 75% των αναζητήσεων στο Διαδίκτυο για στήριξη για επεισόδια ενδοοικογενειακής βίας.

«Μαζί μπορούμε και οφείλουμε να σταματήσουμε τη βία παντού, στις εμπόλεμες ζώνες όπως και μέσα στα σπίτια, την ώρα που προσπαθούμε να νικήσουμε την Covid-19», υπογράμμισε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο ΟΗΕ κρίνει τέλος ότι η βία που ασκείται στις γυναίκες κινδυνεύει να πάρει πιο περίπλοκες μορφές: η έκθεση στον κοροναϊό να χρησιμοποιείται ως απειλή, γυναίκες να διώχνονται από το σπίτι τους χωρίς να έχουν πουθενά αλλού να πάνε, αστυνομία και δικαιοσύνη να κατακλύζονται από υποθέσεις και να βάζουν προτεραιότητες κλπ.

Ο ΟΗΕ ζητεί από τις κυβερνήσεις να συνεχίσουν να προβλέπουν την ύπαρξη κέντρων, στα οποία να μπορούν να καταφεύγουν οι κακοποιημένες γυναίκες και να διατηρήσουν στον ορισμό των βασικών τους υπηρεσιών την υπόθεση της ενδοοικογενειακής βίας.