Κορονοϊός - Ιταλία: Κλείνουν σχολεία και πανεπιστήμια - 107 νεκροί

Κορονοϊός - Ιταλία: Κλείνουν σχολεία και πανεπιστήμια - 107 νεκροί

Στην απόφαση να κλείσουν όλα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια της χώρας μέχρι τα μέσα Μαρτίου προχωρά η κυβέρνηση της Ιταλίας λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού που έχει μέχρι στιγμής προκαλέσει το θάνατο σε 107 άτομα, σε σύνολο  3.089 κρουσμάτων.

Σε 19 περιφέρειες της Ιταλίας έχουν διαγνωστεί κρούσματα και οι ασθενείς που έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο είναι 1.346. Εξ αυτών, 295 βρίσκονται σε εντατικές μονάδες θεραπείας. Οι πρώτες τρεις περιφέρειες, τέλος, σε αριθμό κρουσμάτων είναι η Λομβαρδία, με 1.820, η Εμίλια Ρομάνια με 544 και το Βένετο με 360.

Την ίδια ώρα ανακοινώνεται πως 207 ασθενείς έχουν γίνει καλά και είναι αρνητικοί στα ειδικά τεστ.

Όπως μετέδωσε το CNBC και το Bloomberg, επικαλούμενο τα Ιταλικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, το κλείσιμο των σχολείων θα ξεκινήσει από αύριο Πέμπτη. Η κρατική τηλεόραση RAI, τα πρακτορεία ειδήσεων ANSA στην Ιταλία και LaPresse στη Γαλλία ανέφεραν σήμερα ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός συμφώνησε για το κλείσιμο κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από τον κορονοϊό (Λομβαρδία, Πιεμόντε, Μάρκε και Εμίλια Ρομάνα) είχε ήδη ανασταλεί η λειτουργία σχολείων και πανεπιστημίων μέχρι την Κυριακή. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι με δηλώσεις της η Ιταλίδα υπουργός Παιδείας Lucia Azzolina σημείωσε ότι η απόφαση να κλείσουν όλα τα σχολεία δεν έχει ακόμη ληφθεί τυπικά και πως θα αποφασιστεί «στις επόμενες ώρες».

«Δεν έχει ληφθεί απόφαση αυτή τη στιγμή. Ζητήσαμε από την επιστημονική επιτροπή να αξιολογήσει εάν πρέπει να τα κλείσουμε. Η απόφαση θα παρθεί τις επόμενες ώρες και όλοι θα ενημερωθούν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Στέφανο Παρουανέλι έθεσε τον εαυτό του σε απομόνωση για προληπτικούς λόγους, λόγω του ότι συνεργάτης του προέκυψε θετικός στον ιό.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι που επρόκειτο να πραγματοποιήσει σε μια εβδομάδα στη Μοζαμβίκη ενώ ενδέχεται να ακυρωθούν και οι εκδηλώσεις και οι συναντήσεις της 8ης Μαρτίου για την Γιορτή της Γυναίκας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των ιταλικών αρχών τα κρούσματα του κορωνοϊού στην χώρα είναι 2.263. Οι νεκροί έφτασαν τους 79, ενώ οι ασθενείς που ανάρρωσαν ανέρχονται σε 170.

Σε ότι αφορά τη  Λομβαρδία με τα περισσότερα κρούσματα, στην οποία βρίσκονται σε απομόνωση τέσσερις γιατροί που έχουν προσβληθεί από τον ιό, ενώ εργάζονταν, προς το παρόν εστάλη για να τους αντικαταστήσει μόνον ένας συνάδελφός τους.

AP Photo/Francisco Seco