Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019, 18:15

-A +A

Ιταλία: Ένα βήμα πριν τον σχηματισμό κυβέρνησης

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019, 18:15
Ιταλία: Ένα βήμα πριν τον σχηματισμό κυβέρνησης
-A +A

To θρίλερ του σχηματισμού κυβέρνησης στην Ιταλία οδεύει μάλλον προς το τέλος του καθώς, ο Γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Νικολά Τσινγκαρέτι συναντήθηκε πριν λίγο με τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα δηλώνοντας πως συμφωνεί με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων. 

«Κουράστηκα να παίζω παιχνίδια», δήλωσε ο ηγέτης του Κινήματος των 5 Αστέρων Λουίτζι ντι Μάιο, για να καλωσορίσει λίγες ώρες αργότερα την καλή διάθεση του Δημοκρατικού Κόμματος να συμφωνήσει στο πρόσωπο του Κόντε. Από την πλευρά του ο Νικολά Τσινγκαρέτι δήλωσε ότι «πρόκειται για νέα αρχή και νέα κυβέρνηση» απαντώντας σε όσους επικρίνουν τη συμμαχία με τα Πέντε Αστέρια. 

Από νωρίς σήμερα το πρωί είχε φανεί άλλωστε ότι η παραμονή του Τζουζέπε Κόντε στην πρωθυπουργία θα ήταν βέβαιη. Αυτό που μένει να καθοριστεί είναι αν ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο θα μπορέσει να εξασφαλίσει την αντιπροεδρία της κυβέρνησης μαζί με έναν εκπρόσωπο των Δημοκρατικών. Όπως έχει διαρρεύσει, η κεντροαριστερά θα αναλάβει μεταξύ άλλων τα υπουργεία οικονομικών και εξωτερικών.

Βάσει αυτού του σεναρίου, ο Ματαρέλα θα καλέσει τον Κόντε στο προεδρικό μέγαρο αργά σήμερα ή νωρίς αύριο, για να του δώσει εντολή να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, σύμφωνα με πηγή από το γραφείο του προέδρου.

Υπάρχουν βέβαια βουλευτές και γερουσιαστές (και από τις δυο πλευρές) οι οποίοι είναι πιθανό να μην στηρίξουν την συνεργασία. Παρόλα αυτά η ψήφος εμπιστοσύνης θεωρείται δεδομένη και λόγω της θετικής στάσης της ιταλικής αριστεράς και των εκπροσώπων της γερμανόφωνης μειονότητας από το Νότιο Τιρόλο.   

Φωτογραφία AP

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα