8ος χρόνος, ημέρα 2396η
Τρίτη, 24 Μαΐου 2022

Ισραήλ - ΗΠΑ: Επιτυχημένη πυραυλική δοκιμή του Arrow-3

Ισραήλ - ΗΠΑ: Επιτυχημένη πυραυλική δοκιμή του Arrow-3
Φωτο αρχείου
AP

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η δοκιμή του αμυντικού πυραυλικού συστήματος Arrow-3, από το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ και την Υπηρεσία Πυραυλικής Άμυνας των ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Jerusalem Post. Επρόκειτο για προγραμματισμένη δοκιμή αναχαίτισης στόχου που προσομοιώνει ιρανικό πύραυλο.

Η δοκιμή, υπό την ηγεσία της κρατικής ομάδας Ισραηλινής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας πραγματοποιήθηκε στο κεντρικό Ισραήλ.

Το σύστημα δοκιμάστηκε έναντι στόχων παρόμοιας συμπεριφοράς με προηγμένους πυραύλους που αναπτύσσει το Ιράν και μελλοντικές απειλές που μπορεί να αντιμετωπίσει το Ισραήλ, όπως ένα μπαράζ βαλλιστικών πυραύλων εναντίον της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, η συστοιχία ραντάρ του συστήματος Arrow εντόπισε τον στόχο και μετέφερε τα δεδομένα στο χειριστήριο διαχείρισης μάχης, το οποίο ανέλυσε τα δεδομένα, δημιούργησε αμυντικό σχέδιο και εκτόξευσε δύο αναχαιτιστές Arrow 3 προς τον στόχο που βρισκόταν έξω από την ατμόσφαιρα, καταστρέφοντάς το.

«Η επιτυχία αυτής της δοκιμής είναι ένα σημαντικό ορόσημο για την επιχειρησιακή ικανότητα του Ισραήλ να αμυνθεί ενάντια σε υπάρχουσες και εξελισσόμενες απειλές στην περιοχή», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας. Ο υπουργός Άμυνας Benny Gantz επικρότησε τις επιτυχείς δοκιμές και είπε ότι «με κάθε βήμα προς τα εμπρός, με κάθε εξέλιξη, εξοπλίζουμε το κράτος του Ισραήλ με τις δυνατότητες να αμυνθεί έναντι των αναπτυσσόμενων απειλών. Τα συστήματά μας παρέχουν στο Ισραήλ την ελευθερία να ελίσσεται στρατηγικά».

Τα συστήματα που διαθέτει το Ισραήλ παρέχουν προστασία από απειλές που ενδέχεται να υπάρξουν από εκτόξευση πυραύλων μικρούς και μεσαίου βεληνεκούς, οι οποίοι χρησιμοποιούνται από την τρομοκρατία.

Το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ανησυχούν για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, παρά τη διεθνή κριτική.