Ισπανία: Απελαύνουν στις ΗΠΑ τον πρώην αρχηγό των υπηρεσιών πληροφοριών της Βενεζουέλας

Ισπανία: Απελαύνουν στις ΗΠΑ τον πρώην αρχηγό των υπηρεσιών πληροφοριών της Βενεζουέλας

To Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι πρόκειται να απελάσει τον πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού της Βενεζουέλας στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναιρώντας προγενέστερη απόφασή του να απορρίψει το αίτημα.

Ο Ούγκο Καρβαχάλ, υπήρξε στενός συνεργάτης του εκλιπόντος σοσιαλιστή ηγέτη της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, ο οποίος είναι καταζητούμενος από τις αμερικανικές αρχές με κατηγορίες για διακίνηση ναρκωτικών.

Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες ότι είχε συνεργασθεί με τις Ένοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) προκειμένου να τους συνδράμει στο λαθρεμπόριο κοκαΐνης στις ΗΠΑ.

Εξάλλου, σύμφωνα με το Reuters στην γραπτή απόφαση που εξέδωσε το δικαστήριο αναφέρει ότι υφίστανται «επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για να αιτιολογηθεί η συγκεκριμένη έκδοση».

Στην νέα δικαστική απόφαση αναφέρεται ότι υπήρχε «συνεχής και οργανωμένη συμπεριφορά σε σχέση με τη διακίνηση ναρκωτικών που διενεργείτο επί 20 χρόνια, και ότι αυτό συνιστά το αδίκημα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και συνεργασίας με τρομοκρατική οργάνωση».

O πρώην στρατηγός Καρβαχάλ συνελήφθη από την ισπανική αστυνομία κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ στις 12 Απριλίου στη Μαδρίτη όπου είχε φθάσει, έχοντας διαφύγει από τη Βενεζουέλα με πλοίο μέχρι τη Δομινικανή Δημοκρατία.

Αφέθηκε ελεύθερος τον Σεπτέμβριο υπό τον όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, μετά την απόρριψη του αιτήματος έκδοσής του από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας. Ο ίδιος εξακολουθεί να αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στη διακίνηση ναρκωτικών, μέσω των αριστερών ανταρτών FARC της Κολομβίας.

Τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι η αστυνομία αναζητούσε τον Καρβαχάλ, καθώς δεν τον είχε βρει στο σπίτι όπου διέμενε στη Μαδρίτη.