Ισχυρή συμμαχία για να μπλοκάρουν τον ακροδεξιό Σαλβίνι στην Ιταλία

Ισχυρή συμμαχία για να μπλοκάρουν τον ακροδεξιό Σαλβίνι στην Ιταλία

Της Οντίν Λιναρδάτου

Ο ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκας Ματέο Σαλβίνι δεν υπολόγισε σωστά τις μεγάλες αντιδράσεις που θα προκαλούσε στην Ιταλία η πρωτοβουλία του να ρίξει την κυβέρνηση και να σύρει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Η κίνηση του M. Σαλβίνι να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον του κυβερνητικού συνασπισμού, στον οποίο μετέχει το κόμμα του και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, έρχεται σε μία χρονική συγκυρία όπου όλες οι δημοσκοπήσεις τον φέρουν να σαρώνει σε επικείμενες εκλογές. Η Λέγκα κατάφερε και στις Ευρωεκλογές να συγκεντρώσει το 34% των ψήφων ενώ το άλλοτε πανίσχυρο Κίνημα κατέγραψε μεγάλες απώλειες παίρνοντας μόλις 17%.

Αυτό το μομέντουμ θέλει να εκμεταλλευτεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι για να γίνει ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας. Χθες απείλησε πως θα αποσύρει τους επτά υπουργούς του από την κυβέρνηση αν η πρόταση μομφής που έχει καταθέσει δεν συζητηθεί μέσα σε αυτή την εβδομάδα. Πιθανότερη ημερομηνία για τη συζήτηση είναι η 20ή Αυγούστου.

Είναι ξεκάθαρο πως πολύ δύσκολα θα πετύχει το στόχο του. Η Ιταλία δεν είχε ποτέ μεταπολεμικά εκλογές το φθινόπωρο. Όπως επισημαίνει μάλιστα ο πολιτικός επιστήμονας Φράνκο Παβοντσέλο την τελευταία φορά που έγιναν εκλογές στην Ιταλία φθινόπωρο ήταν το 1919 λίγο πριν τη νίκη του Μπενίτο Μουσολίνι. Δύσκολα μπορεί να αποφύγει κανείς τους συνειρμούς. Ο κ. Παβοντσέλο λέει πως υπάρχουν εκείνοι που δεν επιθυμούν εκλογές τώρα, άλλοι τις θέλουν απεγνωσμένα και μία μερίδα παραμένει ουδέτερη. Ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματταρέλλα δύσκολα θα προκηρύξει άμεσα εκλογές ακόμα και αν η κυβέρνηση απολέσει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου.

Σύμφωνα άλλωστε με το σύνταγμα της χώρας ο πρόεδρος έχει τη δύναμη θεωρητικά να διορίσει κυβέρνηση τεχνοκρατών και να αναβάλλει τις εκλογές για τον επόμενο χρόνο. Η Ιταλία είχε και στο παρελθόν τεχνοκρατική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τότε τον Μάριο Μόντι. Ο ηγέτης της Λέγκας αντιδρά ήδη σε αυτό το ενδεχόμενο και ξεκαθαρίζει πως δεν θα δεχτεί καμία αναβολή. Άλλωστε αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να κυριαρχήσει στις εκλογές και το 39% που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις να τον οδηγήσει στον πρωθυπουργικό θώκο Ο πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντι διεμήνυσε πάντως σε έντονους τόνους στον αντιπρόεδρο του πως καλά θα κάνει να έχει μια πολύ καλή εξήγηση που θα δικαιολογεί την πρόταση του για πρόωρες εκλογές. Αφορμή για την πρόταση μομφής του κ. Σαλβίνι έδωσε η πολιτική σύγκρουση του Κινήματος των Πέντε Αστέρων με τη Λέγκα για το ζήτημα της κατασκευής ενός νέου σιδηρόδρομου μήκους σχεδόν 300 χιλιομέτρων ο οποίος θα συνδέει το Τορίνο με τη Λυών. Για να λειτουργήσει η σιδηροδρομική γραμμή πρέπει να κατασκευαστεί και τούνελ 58 χιλιομέτρων στις Άλπεις. Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων αντιδρά στο έργο για περιβαλλοντολογικούς και οικονομικούς λόγους.

Ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματταρέλλα δεν φαίνεται διατεθειμένος να διαλύσει το κοινοβούλιο αν δεν εξαντλήσει όλα τα περιθώρια σχηματισμού νέας κυβέρνησης από την υπάρχουσα βουλή. Σε αυτή τη φάση οι εκλογές δεν είναι μονόδρομος και είναι πιθανό μπροστά στον κίνδυνο να γίνει πρωθυπουργός της χώρας ο Ματέο Σαλβίνι, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων να συνεργαστεί με το Δημοκρατικό Κόμμα και ένα μέρος του Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και να εξασφαλίσουν την απαραίτητη πλειοψηφία για να κυβερνήσουν με έναν κοινής αποδοχής τεχνοκράτη πρωθυπουργό και ίσως και τεχνοκράτες υπουργούς. Ο Ματέο Σαλβίνι μιλάει καθημερινά για μία ανίερη συμμαχία που θα φέρει το χάος και αύξηση φόρων.

Οι σχέσεις των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, της Λέγκας και του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, βρίσκονται στο ναδίρ. Με τον ιδρυτή του Κινήματος, διάσημο Ιταλό κωμικό Μπέμπε Γκρίλο να δηλώνει πως “η χώρα δεν πρέπει να πέσει στα χέρια των βαρβάρων“ και ότι “η Ιταλία επιβάλλεται να σωθεί από τη στροφή του παλιού κατεστημένου”. Την ίδια ώρα ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Ματέο Ρέντσι σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Corriere della Sera χαρακτηρίζει πράξη αλλοφροσύνης το να πάει η χώρα άμεσα σε πρόωρες εκλογές , μιλάει για την ανάγκη σχηματισμού μίας θεσμικής κυβέρνησης που θα φροντίσει να μην αυξηθεί ο φόρος προστιθέμενης αξίας και ταυτόχρονα θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα για να μειωθεί ο αριθμός των γερουσιαστών και των βουλευτών.

Στην κεντροαριστερά, όπως είθισται άλλωστε σε πολλές χώρες, δεν υπάρχει ταύτιση απόψεων των μελών της . Έτσι ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλα Τζινγκαρέτι εμφανίζεται έτοιμος για εκλογές και μάλιστα εκφράζει την άποψη πως τυχόν αναβολή των εκλογών θα αποτελούσε το μεγαλύτερο δώρο για τον Ματέο Σαλβίνι .

Όπως και να έχει η Ιταλία έχει μπει σε περιπέτειες. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υπενθυμίζουν πως ο κ. Σαλβίνι ήταν έτοιμος να βγάλει τη χώρα του και από το ευρώ όταν συγκρούστηκε με την ΕΕ για τον προϋπολογισμό, με τη Ρώμη να αρνείται να αναθεωρήσει τον στόχο του 2,4% για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2019 και τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη .H κυβέρνηση της Ιταλίας βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες εδώ και έναν χρόνο, με την Κομισιόν να απειλεί τη Ρώμη πως θα της επιβάλλει τσουχτερά πρόστιμα αν δεν πάρει άμεσα μέτρα για τη μείωση του δημόσιου χρέους της που έχει φτάσει στο 132% και είναι το δεύτερο υψηλότερο στην ευρωζώνη μετά την Ελλάδα. Αναλυτές εξηγούν πως η πιο πιθανή χώρα να φύγει από το ευρώ είναι η Ιταλία και με πρωθυπουργό τον Ματέο Σαλβίνι οι πιθανότητες ενός ατυχήματος θα αυξηθούν ραγδαία. Όπως εξηγεί ο Μίκαελ Μπράουν στο Express το ενδεχόμενο δημιουργίας παράλληλου νομίσματος από τους Ιταλούς , των περίφημων mini-BOTs, τα οποία θα τα χρησιμοποιήσουν για να χρηματοδοτήσουν τις δανειακές υποχρεώσεις τους προκαλεί μεγάλη ανησυχία στις αγορές.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός των εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι έφτασε στο σημείο να πει πως οι Ιταλοί δεν έχουν ανάγκη τα χρήματα ούτε των Γερμανών , ούτε των Ισπανών ούτε των Λουξεμβούργιων γιατί θέλουν να χρησιμοποιήσουν ιταλικά χρήματα για την Ιταλία. Τον δικό μας Γιάνη θυμίζει αυτή η ιστορία με τη διαφορά ότι ο άνθρωπος που το λέει αυτό έχει πολλές πιθανότητες να είναι ο αυριανός πρωθυπουργός της τρίτης μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας.