Ιράν: Σύντομα θα απελευθερωθεί το Grace 1 από τους Βρετανούς

Ιράν: Σύντομα θα απελευθερωθεί το Grace 1 από τους Βρετανούς

Την απελευθέρωση του ιρανικού τάνκερ Grace 1 μέχρι σήμερα το βράδυ ανακοίνωσε το ημι-κρατικό πρακτορείο του Ιράν Fars επικαλούμενο πηγές του Γιβραλτάρ, ενώ την ίδια εκτίμηση έκανε ο αναπληρωτής επικεφαλής του ιρανικού οργανισμού λιμένων και ναυσιπλοΐας Τζαλίλ Εσλαμί, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Σημειώνεται ότι στις 4 Ιουλίου Βρετανοί πεζοναύτες είχαν θέσει υπό κράτηση το ιρανικό τάνκερ Grace 1 κοντά στο Γιβραλτάρ, λέγοντας ότι μετέφερε περίπου 2 εκατ. βαρέλια ιρανικού πετρελαίου στο συριακό καθεστώς παρά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις, γεγονός που οδήγησε σε όξυνση των σχέσεων ανάμεσα σε Βρετανία και Ιράν.

Με αφορμή το σκηνικό αυτό λίγες μέρες αργότερα στις 10 Ιουλίου, η φρεγάτα του Βασιλικού Βρετανικού Ναυτικού HMS Montrose προειδοποίησε λεκτικά και έστρεψε τα όπλα της κατά πλοιαρίων των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν τα είχαν προσεγγίσει στο δεξαμενόπλοιο της BP British Heritage στην βόρεια είσοδο του Στενού του Χορμούζ.

Η ένταση συνεχίστηκε όταν στις 19 Ιουλίου οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν ανακοίνωσαν ότι κρατούν το βρετανικών συμφερόντων τάνκερ Stena Impero το κατευθυνόταν προς τη Σαουδική Αραβία, όταν άλλαξε ξαφνικά πορεία και άρχισε να κινείται προς τα χωρικά ύδατα του Ιράν.

Οι βρετανικές αρχές μέχρι σήμερα απέρριπταν την ιδέα ότι θα μπορούσε να απελευθερωθεί το ιρανικό τάνκερ ως αντάλλαγμα για το βρετανικής σημαίας πλοίο που έθεσε υπό κράτηση το Ιράν στον Κόλπο. «Δεν υπάρχει quid pro quo (αντιστάθμισμα)», δήλωνε ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ στο ραδιόφωνο του BBC. «Αυτό δεν αφορά κάποιου είδους αντάλλαγμα. Αφορά την τήρηση της διεθνούς νομοθεσίας και των κανόνων του διεθνούς νομικού συστήματος και σε αυτό είναι που θα επιμείνουμε».

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, «για την ώρα η είδηση αυτή προκύπτει μόνο από ιρανικές πηγές και αξιωματούχους, ενώ οι αρχές του Γιβραλτάρ δεν έχουν αναφέρει μέχρι στιγμής τίποτα». 

Γιάννης Μαντζίκος