Ιράν: Οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον μας θα απαντηθεί άμεσα

Ιράν: Οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον μας θα απαντηθεί άμεσα

Σαφή προειδοποίηση προς την Ουάσινγκτον έστειλε η Τεχεράνη, επισημαίνοντας πως οποιαδήποτε «ενέργεια εναντίον της θα αντιμετωπίσει άμεση απάντηση». Η προειδοποίηση εμπεριέχεται σε επίσημη επιστολή προς τις ΗΠΑ, στην οποία η Τεχεράνη αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στην επίθεση κατά πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στη Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, το Ιράν απηύθυνε «επίσημη νότα» προς τις ΗΠΑ μέσω της πρεσβείας της Ελβετίας στην Τεχεράνη, η οποία αποτελεί δίαυλο επικοινωνίας με την Ουάσινγκτον εδώ και πολλά χρόνια.

Στη, η ισλαμική δημοκρατία «επιμένει στο γεγονός ότι δεν διαδραμάτισε κανένα ρόλο σε αυτές τις επιθέσεις και διαψεύδει και καταδικάζει τις κατηγορίες του (Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ) Τραμπ και του (υπουργού Εξωτερικών Μάικ) Πομπέο» εναντίον της.

Ωστόσο η Τεχεράνη προειδοποιεί ότι η απάντησή της σε οποιαδήποτε στρατιωτική επίθεση «δεν θα περιοριστεί στην πηγή», σύμφωνα με το πρακτορείο IRNA.

«Σε επίσημη νότα προς τις ΗΠΑ μέσω της ελβετικής πρεσβείας, το Ιράν επανέλαβε ότι δεν ευθύνεται για τις επιθέσεις εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας και προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε κίνηση των Αμερικανών εναντίον του Ιράν θα προκαλέσει άμεση αντίδραση», μετέδωσε το IRNA.

X. Ροχανί: Δεν επιδιώκουμε τη σύγκρουση – Συκοφαντίες οι εις βάρος μας κατηγορίες

Το Ιράν δεν επιδιώκει τη σύγκρουση δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον και το Ριάντ ευθύνονται για την σύγκρουση στην Υεμένη και χαρακτηρίζοντας συκοφαντίες τις κατηγορίες εις βάρος της Τεχεράνης.

«Την ώρα που ασκούν ψυχολογικές και οικονομικές πιέσεις στον ιρανικό λαό, θέλουν να ασκήσουν τη μέγιστη πίεση στο Ιράν συκοφαντώντας το», σημείωσε ο Ροχανί, σύμφωνα με τις δηλώσεις του τις οποίες μετέδωσε το κρατικό δίκτυο IRIB.

«Εμείς δεν επιδιώκουμε σύγκρουση στην περιοχή. Ποιος την ξεκίνησε; Όχι οι Υεμενίτες. Η Σαουδική Αραβία, τα Εμιράτα, η Αμερική, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες και το σιωνιστικό καθεστώς (σ.σ. Ισραήλ) είναι αυτοί που άρχισαν τον πόλεμο σε αυτή την περιοχή», σημείωσε επίσης ο Ιρανός πρόεδρος σε βιντεοσκοπημένες δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Στις ίδιες δηλώσεις ο Χασάν Ροχανί τόνισε για άλλη μια φορά ότι για την επίθεση στη Σαουδική Αραβία ευθύνονται οι αντάρτες Χούτι που θέλησαν με τον τρόπο αυτό να στείλουν μια «προειδοποίηση», μετά τις επιθέσεις σε νοσοκομεία, σχολεία και αγορές στην Υεμένη, για τις οποίες η ευθύνη επιρρίπτεται στον συνασπισμό δυνάμεων υπό την Σαουδική Αραβία.