Ιράν: Επανεξέταση της συνεργασίας με ΙΑΕΑ σε περίπτωση κυρώσεων

Ιράν: Επανεξέταση της συνεργασίας με ΙΑΕΑ σε περίπτωση κυρώσεων

Την επανεξέταση της συνεργασίας του Ιράν με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) σε περίπτωση που ληφθούν οποιαδήποτε «άδικα» μέτρα εις βάρος της χώρας από τις ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες συνυπογράφουν την πυρηνική συμφωνία του 2015 με την Τεχεράνη, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί.

«Δηλώνουμε ανοιχτά ότι αν οι ευρωπαϊκές δυνάμεις, για οποιονδήποτε λόγο, υιοθετήσουν μια άδικη προσέγγιση χρησιμοποιώντας τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών, θα επανεξετάσουμε σοβαρά την συνεργασία μας με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας», σημείωσε ο Λαριτζανί κατά την διάρκεια δηλώσεών του στη δημόσια τηλεόραση.

Η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία ενεργοποίησαν την περασμένη εβδομάδα τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών που προβλέπεται από την συμφωνία αυτή, προκειμένου να πεισθεί η Τεχεράνη να ξεκινήσει και πάλι να τηρεί τις δεσμεύσεις της οι οποίες απορρέουν από αυτήν, επισημαίνει το πρακτορείο Reuters. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί έλλειμμα συνεργασίας και μη συμμόρφωση από πλευράς Ιράν, τότε ενδεχομένως να υπάρξει επαναφορά των κυρώσεων του ΟΗΕ, πλήττοντας ακόμα περισσότερο την σκληρά δοκιμαζόμενη οικονομία της χώρας. 

Το Ιράν σταδιακά άρχισε να απομακρύνεται από την πυρηνική συμφωνία του 2015, περιορίζοντας την εφαρμογή συγκεκριμένων δεσμεύσεων, που απορρέουν από αυτήν, ως αντίδραση για την αποχώρηση των ΗΠΑ το 2018 από τη συμφωνία και εν συνεχεία από την επαναφορά των κυρώσεων της Ουάσιγκτον εις βάρος του Ιράν.

Φωτογραφία: AP