Ιράκ: Διαψεύδει κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις με τις ΗΠΑ

Ιράκ: Διαψεύδει κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις με τις ΗΠΑ

Διαψεύδουν οι ιρακινές Αρχές την επανέναρξη των κοινών στρατιωτικών επιχειρήσεων με δυνάμεις των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν διακοπεί μετά την εξόντωση από αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος του Ιρανού υποστρατήγου των Φρουρών της Επανάστασης, Κασέμ Σουλεϊμανί, στις 3 Ιανουαρίου στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

«Οι κοινές επιχειρήσεις δεν ξανάρχισαν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού για στρατιωτικά ζητήματα, Αμπντουλκαρίμ Χάλαφ, αναφέρει το πρακτορείο AFP.

Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι μίλησαν στην εφημερίδα New York Times υπό το καθεστώς ανωνυμίας, δήλωσαν ωστόσο ότι οι επιχειρήσεις αυτές έχουν ξαναρχίσει από χθες Τετάρτη. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζόναθαν Χόφμαν διέψευσε όμως αυτές τις πληροφορίες.

Ο διεθνής συνασπισμός κατά τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» υπό την ηγεσία των ΗΠΑ είχε ανακοινώσει ότι διακόπτει τις επιχειρήσεις του εναντίον της οργάνωσης στο Ιράκ, καθώς και τις αποστολές εκπαίδευσης του ιρακινού στρατού, για λόγους ασφαλείας. Σύμφωνα με τον Χάλαφ, η Βαγδάτη δεν έχει δώσει την έγκρισή της για επανεκκίνηση των κοινών στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Φωτογραφία: AP