Ιράκ: Ακόμα 5 νεκροί και 120 τραυματίες σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Ιράκ: Ακόμα 5 νεκροί και 120 τραυματίες σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας εξαπέλυσαν πραγματικά πυρά κατά διαδηλωτών σκοτώνοντας δύο και τραυματίζοντας ακόμα 70, σε μια προσπάθεια να τους απομακρύνουν από το στρατηγικής σημασίας λιμάνι του Ουμ Κασρ, πλησίον της Βασόρας, σύμφωνα με ιατρικές πηγές. Εξάλλου, ακόμα τρεις διαδηλωτές έπεσαν νεκροί και 50 τραυματίστηκαν τα ξημερώματα στην πόλη Νασιρίγια από τα πυρά αστυνομικών.

Αξιωματικοί του λιμενικού του Ιράκ ανέφεραν ότι παρά τις ταραχές, προς το παρόν δεν έχει επηρεαστεί η ομαλή λειτουργία του λιμανιού, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την εισαγωγή προϊόντων στη χώρα, με τα φορτηγά να εξακολουθούν να εισέρχονται σε αυτό κανονικά.

Οι διαδηλωτές, σύμφωνα με το Reuters είχαν συγκεντρωθεί έξω από το λιμάνι απαιτώντας από τις δυνάμεις ασφαλείας να ανοίξουν τους δρόμους γύρω από την πόλη Ουμ Κασρ, τους οποίους είχαν αποκλείσει για την κυκλοφορία σε μια προσπάθεια να παρεμποδίσουν τους πολίτες να πλησιάσουν στην είσοδο του λιμανιού.

Εξάλλου και την Παρασκευή οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν χρησιμοποιήσει βία προκειμένου να απομακρύνουν διαδηλωτές οι οποίοι είχαν αποκλείσει για λίγη ώρα την είσοδο του λιμανιού.

Το Ουμ Κασρ είναι το μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι του Ιράκ, μέσω του οποίου διεξάγεται η εισαγωγή σιτηρών, φυτικών ελαίων και ζάχαρης στη χώρα, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές τροφίμων.

Νεκροί και στην Νασιρίγια

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα τα ξημερώματα στη Νασιρίγια στο νότιο Ιράκ όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών, ανακοίνωσαν ιατρικές και αστυνομικές πηγές.

Διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί σε τρεις κεντρικές γέφυρες της πόλης και οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων και πραγματικών σφαιρών για να τους διαλύσουν, επεσήμαναν οι πηγές αυτές.

Περισσότεροι από 50 άνθρωποι τραυματίστηκαν, οι περισσότεροι από τα κάνιστρα των δακρυγόνων και τις σφαίρες, στις συγκρούσεις αυτές που διήρκησαν όλη τη νύκτα και μέχρι σήμερα τα ξημερώματα, πρόσθεσαν.

Εδώ και σχεδόν δύο μήνες το Ιράκ συγκλονίζεται από ένα κίνημα διαμαρτυρίας, το μεγαλύτερο μετά την πτώση το 2003 του Σαντάμ Χουσέιν. Αυτή η κοινωνική κρίση είναι και ιδιαίτερα αιματηρή με σχεδόν 350 ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους, στην πλειονότητά τους διαδηλωτές.

Συγκρούσεις ξέσπασαν τη νύκτα μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών και στην ιερή σιιτική πόλη Κερμπάλα, 100 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης.

Οι διαδηλωτές ζητούν την εκ βάθρων ανανέωση του πολιτικού συστήματος, το οποίο θεωρούν διεφθαρμένο και ανίκανο.