ΗΠΑ: Ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη στην Λιβύη για να στηρίξουν τον Χαφτάρ

ΗΠΑ: Ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη στην Λιβύη για να στηρίξουν τον Χαφτάρ

Η Αφρικανική Διοίκηση των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων η οποία έχει έδρα στη Γερμανία με επίσημη ανακοίνωσή της κατηγορεί το Κρεμλίνο ότι έστειλε αεροσκάφη της ρωσικής Αεροπορίας στη Λιβύη για να στηρίξει τις δυνάμεις του Εθνικού Λιβυκού Στρατού του Χαλίφα Χαφτάρ απέναντι στην Άγκυρα.

Συγκεκριμένα η Αφρικανική διοίκηση των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων (AFRICOM) εκτιμά ότι η Μόσχα ανέπτυξε πρόσφατα μαχητικά αεροσκάφη στη Λιβύη προκειμένου να στηρίξει ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρίες που λειτουργούν εκεί.

Τα mig-29 έφτασαν στη Λιβύη, από μια αεροπορική βάση στη Ρωσία, μετά τη διέλευση από τη Συρία, όπου εκτιμάται ότι βάφτηκαν για να καλύψουν τη ρωσική καταγωγή τους.

Η ανάπτυξη, που αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το Bloomberg την περασμένη εβδομάδα, περιλαμβάνει τουλάχιστον ένα MiG 29, σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες που κυκλοφόρησαν από τις ΗΠΑ.  Ένας ανώτερος αξιωματούχος της Λιβύης είπε ότι ο Χαφτάρ έλαβε 6 MiG 29 και δύο αεροσκάφη Sukhoi SU-24 από μια ρωσική βάση. 

Τα ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη είναι πιθανό να παρέχουν στενή αεροπορική υποστήριξη στις επιθετικές ενέργειες της Wagner Group που υποστηρίζει τον αγώνα του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) ενάντια στην διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας σύμφωνα με την Αφρικανική Διοίκηση των ΗΠΑ. 

"Η Ρωσία προσπαθεί ξεκάθαρα να υπονομεύσει την ισορροπία στη Λιβύη. Ακριβώς όπως τους είδαμε να κάνουν στη Συρία, επεκτείνουν το στρατιωτικό τους αποτύπωμα στην Αφρική χρησιμοποιώντας μισθοφόρους που υποστηρίζονται από την (ρωσική) κυβέρνηση , όπως η Βάγκνερ", δήλωσε ο στρατηγός των ΗΠΑ Στίβεν Τάουνσεντ, διοικητής των δυνάμεων των  ΗΠΑ στην Αφρική. "Ο κόσμος άκουσε τον κύριο Χαφτάρ να δηλώνει ότι επρόκειτο να εξαπολύσει μια νέα αεροπορική εκστρατεία. Θα είναι οι Ρώσοι μισθοφόροι πιλότοι που πετούν ρωσικά εφοδιασμένα αεροσκάφη για να βομβαρδίσουν Λίβυους", προσθέτει στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, ο Τζεφ Χαριγκαν διοικητής των αεροπορικών δυνάμεων της AFRICOM σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο δηλώνει ότι 

"Εάν η Ρωσία καταλάβει τη βάση της στις ακτές της Λιβύης, το επόμενο λογικό βήμα είναι να αναπτύξουν μόνιμες δυνατότητες άρνησης πρόσβασης μεγάλης εμβέλειας. Εάν έρθει εκείνη η ημέρα, θα δημιουργήσει πραγματικές ανησυχίες για την ασφάλεια στο νότιο τμήμα της Ευρώπης".

Η ανακοίνωση:

AP Photo/Sergei Grits